MORDFÖRSÖK. Den kvinna som åtalats för bland annat anstiftan till försök till mord på advokaten Henrik Olsson Lilja anses skyldig av tingsrätten. Bilden är från händelsen hösten 2019. Foto: Stefan Källstigen

Toppjuristen döms till 14 års fängelse efter mordförsök på Olsson Lilja

Idag föll domen i Stockholms tingsrätt mot den kvinna som åtalats för att ha beställt mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja.

  • Publicerad 11:15, 18 jan 2021

I början av oktober åtalades den kvinna, en före detta jurist i 50-årsåldern, för flera brott mot advokaten Henrik Olsson Lilja, som utsattes för ett uppmärksammat mordförsök för ett drygt år sedan. Förutom anstiftan till försök till mord för den händelsen åtalades kvinnan även för stämpling till mord och förberedelse till mord 2018, även det mot Olsson Lilja. Även två män och en kvinna åtalades för delaktighet i brotten 2018 och en tredje man för försök till mord för händelsen förra hösten.

Toppjurist åtalas för att ha beställt mord på Olsson Lilja

I början av december meddelade tingsrätten att de ansåg att det fanns "övertygande bevisning" att den huvudmisstänkta kvinnan har begått de åtalade gärningarna. Hon skulle då genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och förbli häktad i väntan på dom.

I dag kom domen. Kvinnan döms av Stockholms tingsrätt till 14 års fängelse för anstiftan till försök till mord. Tingsrätten anser att åklagaren har bevisat att hon låg bakom skjutningen och hon döms därmed till samma straff som den man som tidigare dömts för skjutningen.

Tingsrätten skriver att det genom utredningen är klarlagt att kvinnan under cirka ett års tid har gett flera personer i uppdrag att döda Henrik Olsson Lilja, först till två 17-åriga killar hösten 2018 och under våren och sommaren 2019 till två män med kriminell bakgrund.

Enligt ett pressmeddelande har den rättspsykiatriska utredningen visat att kvinnan inte led av en allvarlig psykisk störning.

– Kvinnans brott har ett mycket högt straffvärde. Som anstiftare bedöms hon ha haft lika stor del i det livshotande våldet som den man som höll i vapnet. Den rättspsykiatriska utredningen visar att det inte finns skäl att särbehandla kvinnan i fråga om påföljd. Kvinnan döms därför till 14 års fängelse säger chefsrådmannen Måns Wigén i en kommentar.

Den medåtalade mannen döms för medhjälp till försök till mord till fängelse i 6 år.

Den andra åtalade kvinnan och två yngre män som också åtalades för sin inblandning i händelserna hösten 2018 döms för stämpling till mord respektive förberedelse till mord till skyddstillsyn.

Advokaten Henrik Olsson Lilja – så gick mordförsöket till