Bilder från trappuppgången där mordförsöket skedde. Foto: Polisens förundersökning

Toppjurist åtalas för att ha beställt mord på Olsson Lilja

En kvinna åtalas i dag för att ligga bakom mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja för ett år sedan. Det är inte första gången som hon åtalas för anstiftan till mord på honom.

  • Publicerad 11:33, 8 okt 2020

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, är också jurist och har haft flera höga befattningar inom svenskt rättsväsende. Hon ligger i utdragen tvist med Henrik Olsson Lilja, enligt Expressen. Hon har även tidigare åtalats för att ha beställt ett mord på honom.

I september förra året sköts advokaten i trappuppgången utanför sitt hem på Kungsholmen. Efter en strid med gärningsmannen flydde denne och Henrik Olsson Lilja fick vård. En man dömdes i somras till 14 års fängelse för mordförsöket.

Nu åtalas den kvinnliga juristen för anstiftan av försök till mord. Dessutom åtalas även en man i 50-årsåldern för försök till mord. Enligt åklagaren Lucas Eriksson är det ett "omfattande utredningsarbete" som ligger bakom åtalen.

– Mannen som åtalas misstänks för att på anstiftarens uppdrag ha begått gärningen gemensamt och i samförstånd med den person som tidigare dömts för mordförsöket, uppger Lucas Eriksson i ett uttalande.

Kvinnan åtalas även för förberedelse till mord och stämpling till mord, som även det ska ha varit riktat mot Olsson Lilja enligt åklagaren, vilket ska ha inträffat under augusti-september 2018.

– Den misstänkta brottsligheten var riktad mot samma målsägare som ovannämnda mordförsök och i den delen har även en kvinna i 30-årsåldern och två unga män födda 2001 åtalats för delaktighet, avslutar Lucas Eriksson.

Advokaten Henrik Olsson Lilja – så gick mordförsöket till