Toppinsats på Djurgården av linje 17:s löpare

Trots några sena återbud slogs löpargänget från linje 17 i toppen när Stafesten för Unicef, tidigare Bellmanstafetten, avgjordes på Norra Djurgården i går kväll.

  • Publicerad 10:43, 23 aug 2018

– Jag är supernöjd! Otroligt nöjd! säger lagledaren Memo Abbeholm från Bagarmossen.
Den tidigare elitlöparen är en eldsjäl som sedan 1995 har samlat ihop lag och tävlat i Bellmanstafetten, som sedan i fjol har bytt namn till Stafesten för Unicef. Lagen består alltid av en mix av Memos gamla löparkompisar och lokala löpare från linje 17 med omnejd.

Hittar talanger i Nackareservatet

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om hur Memo hittar talanger under sina egna löprundor i Nackareservatet – och gärna hjälper dem att kapa några minuter på 5 kilometer som är distansen på Stafesten.
Från början tävlade Memo Abbeholms lag under namnet ”Söder om Söder”, som Lokaltidningen Mitt i Söderort hette på den tiden. På senare år heter lagen olika varianter av ”Spring för 17”.

I år hade Memo Abbeholm anmält två lag under namnet Springför17AlertaOmsorgABMemoGlobalKärrtorp. Varje lag består av fem löpare som springer fem kilometer var. Men några dagar före loppet kom några sena avhopp.

Fyra löpare fick köra dubbla sträckor

– Det var lite kris, men jag hittade ett par ersättare.
Till slut fick han med sig sex löpare till Norra Djurgården, så fyra av dem fick springa för båda lagen, två sträckor alltså.
– Det gällde att tänka rätt. Vem passar på vilken sträcka? Lite som schack, säger Memo Abbeholm.

Bara en minut bakom segrarlaget

Tydligen tänkte han rätt – för lag 1 placerade sig som tvåa bland hundratals deltagande lag, endast en minut bakom segrarlaget, och lag 2 kom på nionde plats.

Löparna Staffan Westerdahl, Anders Söderlund, Dennis Olsson, Archibald Casteel, Felix Davidsson och Kalle Suhal, plus lagledarna Novin och Memo Abbeholm. Foto: Memo Abbeholm

– Och de som kom nia hade kommit fyra eller femma i vanliga fall. Det var väldigt bra standard på en hel del lag i år, många av dem hade flera elitlöpare med.

Jämnheten var lagets styrka

För linje 17 sprang också en elitlöpare, Spårvägens Archibald Casteel som ska vara med på 10 000 meter på SM i Eskilstuna i morgon, och ett par elitmotionärer. Men lagets styrka var ändå jämnheten, då lagets ”långsammaste” löpare sprang på 18.35.