Om man råkar ut för en hjärtinfarkt är det här man vill få hjälp. Foto: Åsa Sommarström

Toppbetyg för hjärtsjukvården på Danderyds sjukhus

Danderyds sjukhus har en av Sveriges bästa hjärtsjukvård. Sjukhuset placerar sig tvåa bland landets sjukhus i årets rankning.

  • Publicerad 09:06, 14 feb 2020

Varje år rankar Swedeheart de bästa sjukhusen i landet när det gäller att ta hand om akuta hjärtinfarkter, det har de gjort i 14 år.

I rankningen ingår även hur sjukhusen har vårdat hjärtpatienter upp till ett år efter infarkten.

Danderyd når toppbetyg i årets rankning och fick 8 av 10 möjliga poäng.

Detta placerar Danderyds sjukhus på en delad andraplats i riket tillsammans med Sunderbyn, Södersjukhuset, Umeå och Västerås.

– Vi har haft en jämn och hög kvalitet de senaste fem åren vilket först och främst beror på kompetenta, pålästa och dedikerade medarbetare som är väl insatta i så väl nationella som internationella riktlinjer för modern hjärtinfarktvård, säger överläkare Claes Hofman-Bang på Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande.

Sollefteå bäst

Vilket sjukhus kom etta då? Det gjorde Sollefteå sjukhus som fick hela 9 av 10 poäng.

Danderyd har alltid placerat sig i toppen av denna rankning. Mycket beroende på digitalisering och strukturerad vårddata. Professor Tomas Jernberg som är verksam på Danderyds sjukhus och ordförande för Swedeheart.

– Tack vare de digitala möjligheterna att samla in data och på det sätt vi skapar strukturerad vårddata får vi på Danderyds sjukhus stora kunskapsbanker inom hjärt-kärlområdet, där vi kan lära oss mycket nytt utifrån den vård vi bedriver idag, säger han.

Här är nya akutmottagningen på Danderyds sjukhus: ”Ett lyft”