Toppadvokat sköts i huvudet – nu åtalas misstänkt skytt

Advokaten Henrik Olsson Lilja sköts i sitt trapphus på Kungsholmen i september. Nu väcks åtal mot den misstänkte skytten. – Min klient förnekar att han haft avsikt att döda, säger försvarsadvokaten Christer Söderberg.

  • Publicerad 09:14, 18 mar 2020

Åklagaren Lucas Eriksson har i flera månader arbetat med att ta fram ett underlag för att väcka ett åtal.

– Mannen som åtalet gäller nekar till försök till mord men medger att han befunnit sig vid platsen vid tiden för skottlossningen. Det är nu tingsrättens sak att pröva åtalet vid huvudförhandlingen, säger kammaråklagare Lucas Eriksson i ett pressmeddelande.

Polisen var vid advokatens adress långt innan skjutningen

Försvaret: Hade inte avsikt att döda

Mannen som nu åtalas frihetsberövades i november. Han är misstänkt för mordförsök och är även åtalad för grovt vapenbrott.

– Min klient förnekar att han haft avsikt att döda, men han medger att han har varit på plats vid tillfället. Däremot har han inte haft uppsåt att skada, säger försvarsadvokaten Christer Söderberg och fortsätter:

– Om det skulle framställas ett brottspåstående som är olaga hot eller vållande till kroppsskada, då skulle min klient nog ta på sig det. Det är så jag tolkar hans berättelse av händelseförloppet, säger han.

Söderberg berättar att hans klient inte har lämnat någon detaljerad förklaring till varför han var på platsen.

Flera misstänkta i utredningen

I november frihetsberövades ytterligare en man. Han var skäligen misstänkt för medhjälp till mordförsöket, men han släpptes senare. Han är fortsatt misstänkt i utredningen för att vara medgärningsman.

I början av september anhölls även en kvinnlig toppjurist, misstänkt för försök till anstiftan till mord, men hon släpptes senare av tingsrätten. Lucas Eriksson överklagade beslutet, men det gick inte igenom. Hon är fortsatt misstänkt i utredningen.

Advokaten Henrik Olsson Lilja sköts på Kungsholmen

Arbetade igen efter två veckor

Henrik Olsson Lilja sköts i sitt trapphus på Kungsholmen i början av september. Detta skedde mitt på ljusa dagen och han sköts i bröstet och huvudet. Han opererades och redan efter två veckor var han tillbaka på sin arbetsplats.

Planerna är att huvudförhandlingen sker den 30 mars och 2 april i år. Fram tills dess vill åklagaren Lucas Eriksson inte kommentera fallet.