Erik Ringertz debuterade som författare i augusti. Foto: Louise Jacobson

Topp-vd:n: ”Näringslivet är omänskligt”

Som vd för ett av Sveriges mest lönsamma it-bolag tycker Erik Ringertz att han måste agera förebild. I boken ”Harder, better, faster, stronger” delar han med sig av sina ledarskapsknep – och riktar en känga mot näringslivets traditionella chefer. – Man behandlar människor som maskindelar.

  • Publicerad 18:30, 30 okt 2018

Klockan är efter nio när Erik Ringertz ramlar in på kontoret med tre av sina barn i följe. De har höstlov. Men på Netlight behöver anställda inte förklara varför barnen är med. Företaget har ett lekrum och på toaletterna finns skötbord för de allra minsta.

– När vi flyttade hit 2011 så sa vi att det här kontoret måste vara barnvänligt. Om du är hemma med sjukt barn men barnet inte är så himla sjuk, eller om du har ett möte och känner att det vore jäkla synd att missa – då ska du kunna komma hit.  Jag förstår inte varför man så ofta säger att man ska skilja på jobb och privatliv. Privatlivet finns ju med dig hela tiden!, säger Erik Ringertz.

– Jag har alltid haft svårt för begreppet work-life balance. Varför förutsätter man att arbetsliv och privatlivet är två motsatser som måste balanseras? Om man gör arbetslivet mer likt det vanliga livet så behöver det inte skava så mycket, säger Erik Ringertz.

Näringslivet har kört fast

I boken ”Harder, better, faster, stronger” (döpt efter en låt av Daft Punk) som han skrivit tillsammans med journalisten Fredrik Emdén, berättar han vad ett ”humant ledarskap” innebär och varför han vill göra tvärtom mot det flesta andra företagsledare.

– Idag har näringslivet kört fast i en organisationsform som är mekanisk och omänsklig. Man behandlar människor som maskindelar och tänker sig att om man stoppar in något i ena ändan och så kommer det ut något i andra ändan, säger han.

Årets arbetsplats 2017

När Erik Ringertz tillträdde som vd 2003, efter att företaget genomlevt it-kraschen, hade han omkring 15 anställda. Idag har Netlight 1200 anställda på sina åtta kontor runt om i Europa. Enligt vd:n är en av framgångsfaktorerna att företaget arbetar med jämställdhet.

En tredjedel kvinnor i ledningsgruppen och en fjärdedel kvinnor bland de anställda. Är det verkligen så bra?

– För it-branschen är det ganska bra. Det vi har gjort är att vara aktiva för jämställdhet inom it-branschen, bland annat genom att vara med och locka fler kvinnor till tekniska högskolor. Vi jobbar också med jämlikhet och hela spektrat mångfald för att vi måste se till att folk kan komma till Netlight och vara sig själva. Vi måste vara vansinnigt inkluderande mot varandra. Det är inget som håller ihop oss annars säger Erik Ringertz.

Varför vill du dela med dig av dina ledarskapsteorier?

– Jag ser ett ansvar eftersom vi är så framgångsrika. Då måste jag och vi steppa upp och vara en förebild. Vi måste bryta det sneda mönstret vi har i arbetslivet idag. Då får vi bättre hälsa och allting.

Erik Ringertz visar ritningar över nya kontoret.

 

 

Fakta

Erik Ringertz

Ålder: 44

Familj: Fyra barn och fru

Bor: Djursholm

Gör: vd för it-konsultföretaget Netlight som utvecklar digitala tjänster, e-handelslösningar, betallösningar, musiktjänster, videoströmning, mobil- och dataspel med mera. Debutförfattare till ”Harder Better Faster Stronger” som han skrivit ihop med journalisten Fredrik Emdén. Sitter i styrelsen för spelbolaget Fatshark.

Förebild: Daft punk.”De är genier”

Utmärkelser: Årets mångfaldsledare 2017 (Women Executive Search) , Årets vd 2016 (Motivation.se.)  och årets chef 2014 (tidningen Chef).

Visa merVisa mindre