90 000 kubikmeter snö har de senaste veckorna forslats bort från innerstan. Foto: Mostphotos

Tonvis med smutsig snö dumpas i innerstans vatten

5 300 lastbilsflak med smutsig snö har hittills i vinter dumpats vid innerstans kajer. Trots att det i Sverige finns ett generellt förbud mot sjötippning.

  • Publicerad 05:00, 11 feb 2019

Efter en snösmocka behöver snö fraktas bort från stans gator. Och det är inte småpotatis det rör sig om.

Hittills i vinter har runt 5 300 lastbilar, med 90 000 kubikmeter snö, forslas bort från innerstan enligt trafikkontoret.

Snön förs till Blasieholmen, Värtahamnen, Stadsgården och Norr Mälarstrand – där den dumpas i vattnet.

Stadsgården är en av platserna där snön som är i vägen i innerstan dumpas. Arkivfoto: Lennart Johansson/Stockholms stad

Förbud i landet

I Sverige finns det ett generellt förbud mot dumpning av snö i vatten, då det räknas som avfall.

Men Stockholms kommun har fått dispens av länsstyrelsen fram till år 2021 för sjötippning av snö från innerstaden och i undantagsfall från ytterstaden.

Dumpningen är inte helt okontroversiell.

Snön innehåller grus och sand – och skräp – från gatorna som skulle kunna påverka bottenmiljön i vattnet. Dessutom innehåller snömassor föroreningar och miljögifter, som tungmetaller.

”Är inom gränsen”

Men på trafikkontoret är man inte orolig för att snödumpningen ska skapa miljöproblem. Provtagningar som oberoende konsulter har gjort visar att tippningen inte har särskild stor negativ påverkan på vattnet. 

– Det tas prover regelbundet på snön, mätningar som visar att värdena är inom gränsen, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Att frakta snön till ytterstan ses inte som ett alternativ, då det skulle bli längre transporter, mer buller och mer trängsel på gatorna.

Dispensen medger dumpning av 800 000 kubikmeter snö per år, rakt ned i sjön. Svårt att översätta det i mängd? Globen rymmer 600 000 kubikmeter.