Pojkarna åtalas nu vid Södertörns tingsrätt. Foto: Mostphotos

Tonårsgäng åtalas för rånturné i söderort

Nu åtalas fem pojkar vid Södertörns tingsrätt för bland annat flera fall av utpressning och rån. Pojkarna, som är i åldrarna 16-18, misstänks ha utsatt sju olika jämnåriga offer i bland annat Hägersten och Skärholmen i somras.

  • Publicerad 07:15, 25 okt 2018

De fem unga pojkarna åtalas nu för flera fall av utpressning, rån och försök till rån vid Södertörns tingsrätt.

Flera av brotten har skett i söderort. Bland annat utanför ett gym i Västertorp, vid Midsommarkransens gymnasium och vid Slättgårdsskolan i Bredäng, enligt åtalet.

Skedde i sommras

Åtalet, som DN var först med att berätta om, gäller fyra fall av utpressning och ett fall av grov utpressning, tre fall av rån och ett försök till rån. De unga pojkarna ska ha begått brotten i olika grupperingar under sommaren 2018. De sju olika brottsoffren är jämngamla med gärningsmännen.

Både hot och misshandel har förekommit vid rånen där gärningsmännen stulit mobiltelefoner, Sl-kort och skor och även hotat sig till koder för bank-id, enligt åtalet.

Hotat skada offrets familj

De olika fallen av utpressning rör alla samma brottsoffer. Gärningsmännen har bland annat antytt att de haft vapen med sig och hotat att döda eller skada dennes familj.

De ska bland annat ha tvingat målsäganden att ringa vänner för att låna pengar som gärningsmännen sen samlat in. Totalt fick de ihop 4 700 kronor. Offret rånades sedan på bland annat mobil, dator, en klocka.

Pojkarna som åtalas är födda mellan 2000-2002, varav två är skrivna i söderort – en i Hägersten och en i Bagarmossen.