Tonårsföräldrar lämnar mopparna – ska hänga vid pendelstationerna

Sommarens våg av mopedrån mot unga startade ett engagemang hos många tonårsföräldrar som började åka runt i moppekaravan för att öka tryggheten i Sollentuna. Nu lider moppesäsongen mot sitt slut så tonårsföräldrarna byter inriktning och ska i stället hänga kring kommunens pendeltågsstationer.

  • Publicerad 14:29, 7 nov 2019

När Facebookgruppen Tonårsföräldrar i Sollentuna startades i somras blev den en samlingsplats för oroade och engagerade föräldrar.

Här åker föräldrarna moppekaravan för att få stopp på rånen

Gruppen växte snabbt till drygt 1 500 medlemmar som skrev om sina iakttagelser i kommunen, och kom överens om när och var de skulle ses för att åka runt i moppekaravan på fredags- och lördagskvällarna.

Rånvåg vid stationerna

Många ungdomar har vittnat om att föräldrarna på moppar bidrog till ökad trygghet, och Tonårsföräldrar i Sollentuna belönades nyligen med Sollentuna kommuns pris Årets initiativtagare.

Mopedåkande tonårsföräldrar får priset årets initiativtagare

Men nu är moppesäsongen på väg att ta slut. Samtidigt har det efter sommaren skett omkring tio rån mot ensamma personer i anslutning till Sollentunas pendeltågsstationer, ofta med fyra fem gärningspersonen och i de flesta fall har rånoffret även misshandlats.

Polisen söker samband bakom de våldsamma personrånen i Sollentuna

Färre moppeföräldrar senaste tiden

Därför planerar några av medlemmarna i Tonårsföräldrar i Sollentuna att låta mopparna stå och i stället öka vuxennärvaron vid pendeltågsatationerna och i dess närområden.

– Det är många som gillar och gör tummen upp men inte så många som är med och åker den senaste tiden. Nu på slutet har det varit två bilar och allt färre mopeder, säger Anna Kronstedt, en av tre administratörer i Facebookgruppen.

Premiär i Norrviken på fredag

För några dagar sedan tog hon därför initiativ till att föräldrar i stället ska hänga vid pendeltågsstationerna på helgkvällarna. Premiär blir det i morgon fredag i Norrviken.

– Där blev en 16-åring rånad förra helgen. Vi testar där och så får vi se hur det går, säger Anna Kronstedt.

Fyra vuxna på varje pass

Hon la upp ett event på Facebook med förslaget att ha föräldrar på plats klockan 18–22. ”Vid Norrviken Station kan man kanske hänga vid Ica Norrvikens framsida i gula västar, 30 min var?”, skrev Anna Kronstedt.

– Nu är det bra med folk anmälda på alla pass. Och jag kommer själv att stå hela kvällen. Jag trorockså, baserat på erfarenhet, att det kommer ännu fler, några som inte har anmält sig brukar dyka upp, säger hon.

”Det kan bli ringar på vattnet”

En annan av administratörerna har lagt upp ett likadant event för lördagkvällen i Norrviken, och även det fylls nu på av tonårsföräldrar.

Andra föräldrar uppmanas att göra liknande insatser vid de andra pendeltågsstationerna.

– Jag tror att det blir bra, det kan bli ringar på vattnet så att vuxennärvaron ökar på fler ställen. Vi jobbar också ihop med Farsor och Morsor i Sollentuna och de planerar att åka runt med pendeltåget till de olika stationerna i kommunen, säger Anna Kronstedt.

Fyra rånare greps av polisen

Polisen grep fyra misstänkta rånare, tre män och en kvinna, vid Häggvik station sent i söndags kväll efter att en ensam man hade blivit omringad, misshandlad och rånad på sin mobiltelefon.

Fyra greps efter personrån vid stationen i Häggvik

Två av dem sitter nu anhållna, och ska eventuellt häktas i dag torsdag, medan två har släppts på fri fot.

Polisen utreder just nu om de fyra som greps i söndags ligger bakom flera av rånen vid Sollentunas stationer under hösten.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19