Gula västar. Tonårsföräldrar var ute i Rotebro både i fredags och i lördags. Foto: Privat

Tonårsföräldrar kraftsamlar för ökad trygghet

Förra veckans digitala möte om vad som kan göras i Sollentuna för att minska ungdomsvåld och otrygghet blev lyckat. Och det mynnade ut i att åtta lokala grupper ska bildas och peka på fem kortsiktiga och fem långsiktiga behov för att öka tryggheten i sitt område.

  • Publicerad 15:15, 1 dec 2020

– Det var ett bra möte med över 35 deltagare. Många politiker var med, från alla partier tror jag, och vi utbytte erfarenheter då folk berättade hur det är i deras område, säger Anna Kronstedt som tillsammans med Linda Idevall startade Facebooksidan ”Tonårsföräldrar i Sollentuna” i samband med vågen av mopedrån i Sollentuna i fjol.

Sidan är fortfarande aktiv och de länkade in ett inlägg från en förtvivlad pappa vars tonårsson hade utsatts för en brutal och helt oprovocerad rånmisshandel i Rotebro förra söndagen.

Texten gav upphov till många och starka reaktioner vilket ledde till förra veckans digitala möte om våld och otrygghet.

– Vi kom fram till att vi ska jobba nära kommunen från nu. Vi kommer att starta upp åtta områden i Sollentuna där man samlas i grupper – inte fysiskt – och tittar på fem långsiktiga behov, tre till fem år, och fem kortsiktiga behov, säger Anna Kronstedt.

Minst fem i varje grupp

Tanken är att det ska vara minst fem i varje grupp, men inte för många, och att det gärna ska vara en politiker med i varje grupp.

– Det tror jag inte blir svårt, alla är jättemåna om att vi ska få igång något nu, säger Anna Kronstedt.

Själv är hon redan igång och med konkreta insatser. Anna Kronstedt var ute både i fredags kväll och i lördags kväll.

På fredagen körde medlemmar från ”Tonårsföräldrar i Sollentuna” runt i bilar och höll koll bland annat kring Rotebro centrum, Rotebro handelsplats, jästfabriken, Rotsunda och Gillboskolan.

Och på lördagen var det föräldravandring med en annan Facebookgrupp, ”Trygghetsrundor i Rotebro”.

– Då var det lugnt på stan, både i fredags och i lördags, säger Anna Kronstedt.

Åtta lokala grupper ska bildas

Nu ska lokala grupper skapas i Sollentuna, med minst fem medlemmar i varje.

Varje område kommer troligtvis att ha en politiker med i gruppen.

Varje områdesgrupp ska så småningom presentera behoven via en talesman vid ett kommande möte med kommunen.

Anmälan till de åtta grupperna kan ske via "Tonårsföräldrar i Sollentuna" och redan den 4 december hoppas man ha grupperna färdiga.

1: Helenelund (inkl Silverdal, Edsviken, Fågelsången, Töjnan).

2: Sjöberg (inkl Landsnora).

3: Häggvik (inkl Skälby).

4: Vaxmora (inkl Törnskogen, Edsängen).

5: Tureberg.

6: Norrviken (inkl Viby).

7: Rotebro (inkl Rotsunda).

8: Edsberg.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50