DEBUTANT: Naima Oday är en av nio ungdomar som är publicerade i antologin. Foto: Karl Gabor

Tonåringen som bokdebuterar

Niondeklassaren, Naima Oday, från Tensta gör författardebut tillsammans med åtta andra författare i antologin Vi ser, vi känner, vi kämpar".

  • Publicerad 16:11, 18 maj 2018

Bakgrunden ligger i stiftelsen Berättarministeriet och Bonnierförlagens författarskola BM-debutant. Där får ett tiotal unga varje år chansen att utveckla sitt skrivande. Naima Oday blev en av de utvalda.

– Jag skickade in en text. De gillade berättelsen och ville utveckla den med mig. Det är samma berättelse som hamnade i boken, säger Naima Oday.

Under författarskolans gång utvecklades och förlängdes berättelsen.

– De lärde mig vad man ska tänka på när man skriver och att man hela tiden ska utveckla sin text. De gav mig jättemånga tips, säger Naima Oday.

Resultatet är att Naima nu tillsammans med åtta andra ungdomar får sina berättelser utgivna i antologin "Vi ser, vi känner, vi kämpar".

– Det känns jättebra. Jag trodde inte att jag skulle bli vald från början.

Vad handlar din berättelse om?

– Den handlar om en kille som får reda på att hans mamma dött. Hans pappa får tillbaka vårdnaden om honom, men han vill bara utnyttja sonen till att slåss för pengar.

Är skrivande någonting som du kommer fortsätta med i framtiden?

– Nej, jag tror inte jag kommer skriva i framtiden på det här sättet. Det tar så lång tid när man måste skriva om alla versioner. Jag kommer nog att skriva mer på fritiden.

Även gymnasieeleven Zeinab Muse, boendes i Rinkeby, är med i antologin med sin berättelse "Kvinnan framför spegeln".