Tonåringar får börja spela 7 mot 7

Många små klubbar har svårt att få ihop lag när spelarna blir äldre och börjar spela 9 mot 9 och senare 11 mot 11. Från nästa säsong finns möjlighet till spel i 7 mot 7-serie i Sanktan även efter 13 års ålder, detta efter ett förslag från Essinge IK.

  • Publicerad 11:05, 4 dec 2018

Lokaltidningen Mitt i berättade tidigare i höstas om hur Essinge IK och många andra mindre fotbollsklubbar kan ha tufft att få ihop fulla lag i tonåren då man ofta tappar spelare, ibland till storklubbarna och ibland för att de helt enkelt slutar, samtidigt som spel i Sanktan kräver allt större trupper då man går över till 9 mot 9- och senare 11 mot 11-spel.

En lösning skulle kunna vara att ha en alternativ serie med fortsatt spel 7 mot 7, tänkte Essinge IK och la en motion till Stockholms fotbollförbunds representantskapsmöte som hölls i helgen.

Och mötet gillade tanken och röstade igenom förslaget. Stockholms Fotbollförbund tror att 7 mot 7-serier i högre åldrar ökar möjligheterna att leva upp till  mottot ”så många som möjligt – så länge som möjligt”.

Lyckat experiment i F15 i år

Redan under årets säsong har 7 mot 7-spel testats för 15-åriga flickor. Lokaltidningen Mitt i skrev i oktober om Värtans IK:s F03-tjejer som spelade i den nystartade serien och som gick mot strömmen genom att växa i stället för att tappa spelare i den kritiska 15-årsåldern.

– Det är egentligen 11-mannaspel i den här åldern, men Anders Falkirk i Reymers kläckte idén med en 7-mannaserie. Den ingår inte i vanliga Sanktan, men Stockholms Fotbollförbund tyckte att det var en bra idé. Det har fallit otroligt väl ut och nu finns tankar på att permanenta det och att köra det på killsidan också, sa lagets tränare Juan Martinez då.
Och så blev det alltså, efter en motion från Essinge IK. 2019 finns 7 mot 7-serier för 13–19-åringar, både på pojk- och flicksidan.

Sex olika 7 mot 7-serier för tonåringar

Det blir serier för F13/14, F15/16, F17/19, P13/14, P15/16 och P17/19 och matcherna ska spelas på en stor 7 mo7 7-plan enligt de nya nationella spelformerna.

Och det behöver inte vara så att föreningen har svårt att få ihop lag i en viss åldersgrupp, det kan finnas flera andra anledningar att anmäla ett lag i en 7 mot 7-serie, betonar Stockholms fotbollförbund.