Det var i början av juli förra året som en man i 20-årsåldern sköts i huvudet i närheten av Sigma centrum. Mannen fick livshotande skador, men överlevde.

Flera ungdomar mellan 13 och 19 år ska ha varit misstänkta för inblandning i skjutningen. Nu åtalas två av dem för mordförsök. De är i övre tonåren. En av dem har suttit häktad sedan augusti förra året, den andre sedan december. Båda nekar till brott.

Åklagaren kopplar skjutningen till en gänguppgörelse, skriver Expressen. Det ska handla om två gäng, ett med lokal koppling och ett från Stockholms län med omnejd. Gängen har de senaste åren varit i konflikt med varandra om vem som ska få kontroll över narkotikamarknadeni centrala Väsby, enligt åtalet.

Efter mordförsöket tog polisen fyra pistoler och flera skyddsvästar från det lokala gänget.

Pojke omhändertogs

Som Mitt i tidigare har berättat tvångsomhändertogs en pojke i nedre tonåren enligt LVU, lagen om vård av unga, efter skottlossningen. Polisen uppgav i samband med beslutet att pojken var misstänkt för inblandning i skjutningen, men då han inte är straffmyndig kunde han inte utredas vidare för brott.

När pojken tvångsomhändertogs höjdes kritiska röster till att varningssignalerna kring honom, från bland annat skolan, inte nått socialnämnden.

– Det som har brustit är att de som eventuellt har sett dessa aktuella barn/ungdomar inte har informerat socialtjänsten om detta. Det kan ju vara så att det inte har funnits några signaler att dessa har varit utsatta eller har kontakter inom de kriminella nätverken, sa Maria Fälth (KD), socialnämndens ordförande i Upplands Väsby till Mitt i i höstas.