Det var under tisdagseftermiddagen som en man rånade två flickor i tonåren på en elsparkcykel genom knivhot. Detta inträffade på Sjudargårdsvägen i centrala Sigtuna. Mannen åkte sedan iväg på elsparkcykeln.

Polisen fick larmet om rån klockan 17:47 och åkte till platsen. En dryg halvtimme senare upptäckte polisen en man som överensstämde med signalementet för rånet.

– Mannen som greps är i cirka 30-årsåldern. Han greps i närområdet dragandes på elsparkcykeln. Han är anhållen i nuläget, säger Per Fahlström på Polisens mediecenter i Stockholm till Mitt i.

Vid gripandet kom det fram att han även misstänks för att ha hotat ytterligare två flickor vid en skola i närheten. Mannen är nu misstänkt för både rån och olaga hot. 

Ingen av de fyra ungdomarna ska ha kommit till någon fysisk skada enligt polisen.

Ökning av elsparkcykelrån

Att personer blir rånade på sina elsparkcyklar har blivit vanligare. Sollentunapolisen, som även innefattar Sigtuna och Upplands Väsby, varnade i förra veckan om en ökning av dessa rån i kommunerna.

https://www.mitti.se/nyheter/vag-av-ran-och-stolder-av-elsparkcyklar-oroar-polisen/repvfi!kBm3bpnAE6GIoKkrTkGN9g/

– Man åker omkring på en värdesak. Vi kan se att antalet mopedstölder och rån på moped har gått ner. Nu är det elsparkcyklar i stället och det är unga som drabbas av rån, ibland under vapenhot, med stort lidande som följd, sa Kristian Bergström på Sollentunapolisen då.

Rån och stölder ökar men det är inte alla fall som blir lösta av polisen.

Om detta har med andra rån att göra kan jag inte svara på just nu. Jag har inga uppgifter på att polisen i nuläget har hittat fler elsparkscyklar från andra ärenden, säger Per Fahlström.