Det var i början av juli som en man i 20-årsåldern skadades svårt efter en skottlossning i närheten av Sigma centrum. Pojken, som nu tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU, misstänks för inblandning i skottlossningen.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-arbetar-polisen-efter-skottlossningarna-i-vasby/repugl!qopJYnxpDBO1DjzSll@qmw/

Pojken, som är i nedre tonåren, omhändertogs efter gripandet och placerades på ett så kallat sis-hem. Han nekar dock till alla brottsmisstankar. Under polisförhör har pojken berättat att han befann sig i närheten med vänner, att han hörde skott och sprang dit av nyfikenhet.

Det är socialnämnden i Upplands Väsby som nu ansökt om omhändertagande enligt LVU och som även utrett pojken. Av nämndens utredning framgår att pojken greps av polis i augusti, misstänkt för mordförsök alternativt medhjälp till mordförsök med skjutvapen.

Oro kring säkerheten

I början av september uppger polisen att misstankarna kring pojkens inblandning inte har försvagats och de har uppgett "att de känner en oro kring hans säkerhet och att han riskerar att råka illa ut."

Nämnden anser att redan det faktum att pojken misstänks för ett så allvarligtbrott ger ensamt uttryck för en sådan bristande anpassning till samhällslivetatt han har ett vårdbehov enligt LVU.

Enligt Förvaltningsrättens avgörande ska domen verkställas omedelbart.