Två pojkar åtalades för våldtäkt mot barn – en av dem friades medan den andre döms. Foto: Arkivbild

Tonåring dömd för våldtäkt mot barn

En nu 17-årig pojke döms för att förra sommaren ha haft sex med en 13-årig flicka. Enligt tingsrätten befann sig flickan på grund av kraftig berusning dessutom i en särskild utsatt situation.

  • Publicerad 14:13, 19 jul 2017

Solna tingsrätt har dömt en 17-årig pojke från Solna för våldtäkt mot barn, efter att han i slutet av förra sommaren haft sex med en kraftigt berusad 13-årig flicka på en fest. Pojken, som då var 16 år gammal, döms till 90 timmars ungdomstjänst och får betala 100 000 kronor till den utsatta flickan som ersättning för den kränkning hon utsatts för.

I domen skriver tingsrätten att flickan varit så berusad att hon inte kunnat ge något genuint samtycke till sex, och att pojken ”otillbörligt utnyttjat målsägandens utsatta situation.”

För en person över 21 års ålder hade straffet blivit två års fängelse, något som normalt skulle reducerats till sex månaders fängelse med hänsyn till pojkens ålder. Eftersom det krävs synnerliga skäl för att döma en så pass ung person till fängelsestraff, blir påföljden istället ungdomstjänst.

En då 15-årig pojke som stått medåtalad friades i Solna tingsrätt, trots att det bevisats att han haft sex med flickan. Det kunde inte tydligt bevisas att han kände till flickans ålder, och heller inte att han utnyttjat henne sexuellt i den mån som krävs för att han ska dömas för våldtäkt. Två av nämndens medlemmar reserverade sig och tyckte att pojken skulle fällts för våldtäkt.