ÖVERKLAGAT. Grannarna Daniel Wladis och Mikael Brandt är några av dem som tagit upp kampen mot både Salems kommun och fastighetsbolaget Carl Ek Fastigheter. Foto: Stefan Källstigen

Tomtstriden i Rönninge: Grannar vinner i domstol – igen

Turerna kring de omtvistade flerfamiljsbostäderna vid Tallsätravägen i Rönninge kan ha nått sitt slut. Mark- och miljödomstolen har nämligen kommit med sin dom – som återigen ger grannarna rätt.

  • Publicerad 07:00, 17 apr 2021

Det känns ju såklart positivt.

De fyra flerfamiljshus som var tänkta att byggas längs med Tallsätravägen i Rönninge ser inte ut att bli av. Åtminstone inte om man får tro mark- och miljödomstolen, som ställer sig på grannarnas sida och ger markägaren och kommunen fel.

– Det känns ju såklart positivt att även de slår fast den linje som vi har hävdat hela tiden – att bygglov har beviljats på felaktiga grunder, säger Daniel Wladis, boende i området och en av dem som drivit frågan mot markägare och kommun.

Turer fram och tillbaka

Från början fanns en villa här, men efter att fastigheten såldes 2016 revs den gamla villan på tomten. Den nya ägaren, Carl Ek Fastigheter, ville sedan bygga fyra flerfamiljshus, vilket kommunen gav grönt ljus till.

– Det är attraktiva boenden nära stationen för personer som vill bo i lägenheter i en villamiljö, sa Björn Kvist (M), ordförande i bygg- och miljönämnden i Salem, i höstas.

Grannarna i området höll inte med, och överklagade kommunens beslut till länsstyrelsen, med hänvisning till att bygglov har getts på felaktiga grunder. Länsstyrelsen beslutade att riva upp kommunens beslut. Det upprörde Carl Ek Fastigheter, som i sin tur överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen, som meddelade att även de står på grannarnas sida.

Tidigare villatomt i Rönninge kan få fyra flerfamiljshus

Carl Ek Fastigheter gjorde om byggplanerna för att bättre anpassa sig efter länsstyrelsens synpunkter. Bland annat minskade man antalet lägenheter i några av husen, och man drog ned på antalet parkeringsplatser.

Sedan var ärendet redo att tas upp på nytt. Först i kommunen som gav tummen upp. Grannarna överklagade till länsstyrelsen som rev upp kommunens beslut. Företaget överklagade till domstolen som även dem ger grannarna rätt – igen.

Överklagat

Carl Ek Fastigheter har dock överklagat mark- och miljödomstolen till överinstansen – mark- och miljööverdomstolen.

I ett mejl till Mitt i skriver de att de hoppas att mark- och miljööverdomstolen ska häva tidigare instansers beslut och gå på det tidigare beviljade bygglovet.