Ronny "Tomten" Johansson i sin dansbana. Foto: Filip Magnusson

Tomten firade att dansbanan är räddad

Dansbanan i Brandbergen går mot en ny framtid efter att ha varit hotad i flera år. I lördags var det fest i lokalen. Självklart var Brandbergens egen tomte där.

  • Publicerad 18:14, 25 sep 2017

Tomten är Ronny ”Tomten” Johansson, som är en av eldsjälarna bakom dansbanan.

– Jag tog på mig röda fina kläder och delade ut godis till barnen, säger han.

Men det är ju bara september.

– Jamen, tomten finns ju alltid. Han måste ju visa sig. Jag har varit både i Köpenhamn och Gällivare och tävlat som tomte. Jag har aldrig vunnit, men det är kul att vara med.

Det var alltså i lördags, när dansbanan hade avslutningsfest för säsongen, som stämningen blev extra muntert. För med på festen fanns kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg, S, som kunde ge det glädjande beskedet att lokalen nu är räddad.

Dansbanan drivs av den lokal hyresgästföreningen och byggdes av frivilliga sommaren 1996. Sedan dess har den haft tillfälliga bygglov. Men sådana får inte förnyas i mer än 20 år och därför började det se mörkt ut i fjol.

Nu är en ny detaljplan på gång, där dansbanan finns med. Därmed slipper de tappra krafter som driver den nu oroa sig för att den ska rivas.

– Äntligen är det klart även om vi inte fått det påskrivet än, säger Ronny Johansson. Det var väl väntat, vi visste det redan i våras och då började vi måla om. Men nu ska det vara definitivt.

Vad säger medlemmarna i föreningen?

– I torsdags på allsången blev det jubel och applåder. Alla har sagt genom alla år att det är klart att den måste få vara kvar. Det måste få finnas lite kultur här i Brandbergen.