– Vi är fyra tomter som är i samma situation, de har också överklagat, säger Lennart Strandberg, som bor på Centralvägen vid Åkers kanal i Åkersberga.

Beslutet som överklagats fattades av Österåkers kommunfullmäktige i oktober. Enligt det ska mark som idag tillhör tomtägare söder om Ekbacken ner till korsningen Hackstavägen ”övergå i kommunal ägo”.

Totalt rör det sig om närmare 1400 kvm.

– I den gamla detaljplanen (från 1962 reds anm) sa man att det ska vara parkmark och den planen gäller, så vi ändrar inget i den nya planen. Det är en till pusselbit i stadsparken, säger Maria Ulvsgärd, stadsarkitekt i Österåkers kommun.

Enligt kommunen är syftet med övertagandet ”att utveckla och möjliggöra skötsel av parken och värna det ekologiskt känsliga området runt Smedbyån”.

”Mitt hallonland försvinner in i parkmarken”, skriver en tomtägare som haft flera invändningar mot kommunens planer.

I paret Lennart och Birthe Strandbergs fall handlar det om att de blir av med 335 kvm – mer än tio procent av sin tomt som de köpte så sent som 2008.

– Tar de marken går de rätt genom en berså, en bod och trädgårdslandet, säger Lennart.

En annan granne förlorar ännu mer, 594 kvm.

I sitt överklagande ifrågasätter paret Strandberg nyttan med att kommunen vill ta över marken. De befarar även att de inte kommer att få skälig ersättning för marken.

– Kommunen erbjuder sig bara att ersätta för ”parkmark” – en bråkdel av marknadsvärdet. Men vi har ju betalat marknadsvärde för marken, säger Lennart.

Ärendet är överklagat till Mark- och miljödomstolen.

– Jag tycker det är bra att de överklagar för det är en bedömning vi i kommunen gjort, säger Maria Ulvsgärd.