Det gula huset. Vid Thorildsplan har ett hyreshus blivit hotell. Mot reglerna. Foto: Sacharias Källdén

Tomställt hyreshus används som hotell

På Kungsholmen har ett hyreshus förvandlats till hotell. Trots att staden sagt nej. Vad som hände med de vanliga hyresgästerna, är oklart. "Jag svarar inte på frågor från journalister", säger värden Venancio Becedas, som också äger en populär restaurang.

  • Publicerad 20:00, 20 nov 2019

Stadens besked är krispigt klart: på Drottningholmsvägen 78 ska det vara permanenta bostäder. Inte kortsiktiga.

Men ägaren, Vapenfanan förvaltning AB, har efter skarpt avslag dragit tillbaka sin bygglovsansökan om hotellverksamhet i fastigheten Silverfasanen 3. Och sedan kört på. Genom att hyra ut alla lägenheterna till en extern part, som i sin tur hyr ut dem, hoppas man glida genom lagen. Ett arbetssätt vi skrivit om tidigare, just på Kungsholmen.

Sedan september är det nyrenoverade lägenhetshuset från 1929 i full regi av Forenom. Deras logga sitter stort på glasentrén på Drottningholmsvägen 78. På sin sajt beskriver Forenom sig som "nordens ledande aktör inom lägenhetshotell med stark inriktning på företagskunder".

Förutom Forenoms hemsida, så kan man hyra en bädd i huset vid Thorildsplan via olika hotellsajter. Där utlovas fyrstjärnigt leverne. Man saluför "premium double studio" så att turister kan "bo i hjärtat av Stockholm". En lägenhet "i lyxstil med kök nära Stadshuset" kostar från 1 100 kronor natten.

Men Forenoms VD Henrik Thomasson säger att de absolut inte driver ett hotell.

– Vi hyr lägenheter. Sedan hyr vi ut dem, svarar Henrik Thomasson, och hänvisar alla frågor till värden Vapenfanan.

Hyreshus har förvandlats till airbnb-helvete

På olika fristående hotellsajter lovar Forenom fyrstjärnigt lyxliv. Foto: Skärmdump

"Ingen kommentar"

Där säger Venancio Becedas, som är den som haft kontakt med staden, att han inte svarar på frågor från journalister. Han är en erfaren krögare och förutom huset äger han och hans fru även Mamas & tapas på Scheelegatan.

Vad som hänt med de hyresgäster som tidigare bodde i hans hus vill han inte kommentera. I sin ansökan om att bygga hotell, daterad oktober 2018, skriver Venancio Becedas bara kort att "byggnaden är tomställd på hyresgäster".

Vapenfanan köpte kåken på Kungsholmen 2004 för 18,7 miljoner kronor. Venancio Beceda skriver i ansökan att "huset haft ett eftersatt underhåll" och att det nu genomgått en upprustning för sitt nya liv som hotell.

Vidare gör "trafikmiljön, avgaser och buller" att byggnaden "lämpar sig bättre för korttidsboende än för permanentboende".

Jurist: Allt fler hyreshus tas över av airbnb

Närheten till Thorildsplans t-bana används för att locka turister. Värden Venancio Beceda hävdar att dålig miljö gör huset olämpligt för långtidsboende. Foto: Per Brandt/Sacharias Källdén

Kan bli böter

Det här håller stadsbyggnadskontoret inte med om. Enligt rådande detaljplan ska Drottningholmsvägen 78 användas till bostadsändamål. Inget annat. Att där nu bedrivs hotellverksamhet, vilket stadsbyggnadskontoret anser att det gör, innebär enligt tjänstemännen en alldeles för stor avvikelse från detaljplanen. Bygglov kan inte ges.

Nu i veckan har Venancio Becedas och Vapenfanan dock dragit tillbaka sin ansökan. Men under de två månader som Forenom hyrt ut lägenheterna på adressen, har det här hunnit bli ett tillsynsärende efter ett anonymt tips. Saken ska nu utredas. Hur lång tid det tar, är svårt att säga.

Det blir alltså upp till juristerna på stadsbyggnadskontoret att avgöra om verksamheten är olovlig. Är den det, kommer värden att få betala byggsanktionsavgift, en slags böter, på oklart belopp.

RÖSTLUND: Hyresvärdar borde synas mycket hårdare

Foto: Sacharias Källdén