Lisbet Wahl vet inte vem Tommy Ström är, men han gjort en stor gärning är det klart att han ska hyllas, anser hon. Foto: Åsa Sommarström

”Tommy Ström borde hyllas med en plats i Sollentuna”

Tommy Ström borde få en plats uppkallad efter sig i Sollentuna – om Mitt i:s läsare får bestämma. Han drev verksamhet för unga i Edsberg i många år och nu vill Sollentunaborna att han hyllas.

  • Publicerad 05:00, 11 maj 2020

Torget runt hörnet, gatan du bor på eller parken i närheten. Flera platser i Sollentuna är namngivna efter personer som gjort avtryck i historien.

Men finns det kanske personer som förtjänar en plats – men som i dag inte har det? Mitt i frågade läsarna om förslag.

Gjorde mycket för unga

I Sollentuna vill flera läsare att Tommy Ström får en plats uppkallad efter sig. Han drev ungdomsgården Galaxen i flera år i Edsberg. Mötesplatsen för unga revs 2009 och flyttades till Häggvik.

Många tycker att Ström gjort en stor skillnad för många tonåringar i Sollentuna – vilket gör att han förtjänar att uppmärksammas i kommunen.

”Tyvärr lämnade den fantastiska lokalhjälten jordelivet allt för tidigt på grund av sjukdom. Han är alltid saknad”, skriver en läsare på Facebook.

Tommy Ström var en av eldsjälarna som drev Galaxen i Edsberg. Namnet Zekez som gården även kallades kommer från Tommy Ströms smeknamn. Arkivbild: Sara Flodin

Lisbet Wahl föreslår att Tommy Ström hedras på torget i Edsberg. Foto: Åsa Sommarström.

Ett förslag är att hedra Tommy Ström med en egen gata ”Tommy Ströms gata” i Sollentuna.

– Jag vet inte ens vem det är. Men har han gjort en stor gärning är det klart att han ska hyllas. Här på torget kanske, säger Lisbet Wahl som bor i Edsberg.

Andra människor Sollentunaborna vill hylla med en plats

  • Mitt i:s läsare vill även hylla Kenneth Gärdestad, Ted Gärdestads storebror. I dag finns redan Ted Gärdestads plats i Silverdal med en staty – men läsarna vill även att Kenneth Gärdestad – som skrev nästan alla låttexter till sin yngre bror – också förtjänar att hedras. Bröderna växte upp i Sollentuna och Kenneth Gärdestad stannade kvar och bodde där fram till sin död den 3 mars 2018.
  • Mats Sundin, före detta elithockeyspelare. Han spelade i ung ålder bandy med dåtidens IFK Sollentuna.
  • Kajsa Bergqvist, före detta höjdhoppare som tagit medalj i både OS, VM och EM. Hon växte upp i Sollentuna.
  • Anna Ternheim, musiker, pianist, gitarrist, sångerska och låtskrivare. Född i Sollentuna.
  • Stina Wollter, konstnär, tecknare, radioprogramledare, sångerska och textförfattare. Född i Uppsala.
  • 94-åriga Margit Tiberg är en riktig profil i Viby. ”Ingen kändis i resten av Sverige men en eldsjäl som är en naturkraft och full av kärlek och omtanke: Margit Tiberg 🌺” skriver en läsare.
  • Blenda Fogelberg, Sollentunas första skolsköterska. Avled 2018, 101 år gammal. En läsare skriver: ”Syster Blenda! Skolsköterskan som var så underbar.”
  • Sven Thorgren, snowboardåkare från Sollentuna som tävlar i slopestyle och big air.
  • Agnetha Söderhjelm är en lokal profil i Sollentuna som gick bort helt nyligen. Hon har redan tidigare föreslagits för att få en plats. Många läsare har föreslagit henne: ”Den kärlek, hopp och tid som hon gav ung som gammal speciellt på Malmvägen. Dom föreningar hon var med att starta som är betydelsefulla för vår kommun: Farsor o Morsor, Möjligheternas Plats samt Möjligheternas Kvinnor. Hon kommer alltid vara saknad och älskad av oss alla❤️❤️❤️❤️❤️❤️”

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24