Datumparkering.Tommy Eklund tycker att datumparkeringen borde tas bort tidigare än den 15 maj, eftersom den gör det svårare att hitta parkering. Foto: Pekka Pääkkö

Tommy less på reglerna för datumparkering

Cyklisterna vill slippa gruset, och bilisterna p-förbud på servicedagarna. Måste datumparkeringen verkligen gälla till 15 maj, undrar många. – När snöade det i Stockholm i maj? säger Tommy Eklund.

  • Publicerad 14:34, 14 apr 2022

Datumparkering är lite av en sport i Stockholm, och det har knappast blivit lättare i takt med att bilarna blivit fler och parkeringsplatserna färre. Den som kommer hem sent en söndag kväll kan få leta länge. Och omvänt kan det bära emot att lämna en plats med många dagar kvar till servicedag.

– Hittar jag en plats på Uggleviksgatan står jag där så länge som möjligt och tar tunnelbanan istället, säger Tommy Eklund.

Runt Östra station är det extra besvärligt, menar han. För i allén på Vallhallavägen har två stora parkeringsplatser samma städnatt.

– I vanliga fall brukar intilliggande gator eller parkeringar ha olika datum. Som det är nu blir 225 bilister hemlösa samma natt, och då är det ett helvete att hitta en plats.

P-platsjakt.Tommy Eklund tycker att datumparkeringen borde tas bort tidigare än den 15 maj, eftersom den gör det svårare att hitta parkering. Foto: Pekka Pääkkö

Datumparkering, Tommy Eklund tycker att datumparkeringen borde tas bort tidigare än den 15 maj, eftersom den gör det svårare att hitta parkering. Foto: Pekka Pääkkö

Tommy Eklund vänder sig även emot att datumparkeringen gäller ända till den 15 maj.

– Det svar jag har fått är att det står så i avtalet. Men det måste ju gå att ändra på det avtalet i så fall. När snöade det i Stockholm i maj?

Frågan om perioden för datumparkering har dryftats många gånger. Malinda Flodman på trafikkontoret säger att det i slutändan handlar om vädret.

– Så länge det finns risk för minusgrader på nätterna kan vi inte ta upp sanden. För när man gör det spolar man med vatten, som sedan kan frysa på om det blir kallt.

För det mesta är staden klara innan den 15 maj, säger Malinda Flodman. Men det måste vara ett datum där man har marginal, ett datum som fungerar varje år.

– Stockholm är en stor stad så det tar en viss tid att bli klar. Man kan inte heller ändra i trafikföreskrifter och byta skyltar från år till år, beroende på vädret.

Finns det, eller har det funnits några planer på att se över perioden för datumparkering?

– Nej inte vad jag vet. Datum och tid för servicenatt varit reglerat som nu minst sedan 2009, troligen mycket längre, säger Malinda Flodman.

Så funkar: Servicedagar

Under servicedagar är det parkeringsförbud. Då utför staden bland annat snöröjning och städning.

Vad som gäller på varje gata framgår av skyltningen.

På Stockholms stads hemsida finns en karta där man kan se när det är servicedag på olika gator:

https://parkering.stockholm/parkeringsregler/servicedagar/

Visa merVisa mindre