Tomas yogastudio är en nostalgitripp

Retro, retro och åter retro. – Den annorlunda stilen hjälper en att komma bort från vardagen och att slappna av, säger yogainstruktören Tomas Sandehorn.

  • Publicerad 08:00, 5 maj 2018

På ett satsbord i teak står en röd kobratelefon, i taket över myshörnan hänger en orange Bumling-lampa. Väggarna pryds av trådtavlor och bonader i juteväv, tebordet täcks av en Marimekko-duk.

Att stiga in Tomas Sandehorns yogastudio Yogaland i Vällingby är som att stiga in i 1960-talet.

– Mycket är inspirerat av den stilen som varit i Vällingby Centrum, det kulturarv som finns på platsen, säger Tomas Sandehorn.

En flykt från vardagen

Tomas Sandehorn är utbildad ekonom vid Uppsala universitet och har jobbat som copywriter på reklambyrå. Men det är i rollen som yogainstruktör i den egna studion han känner att han hittat hem.

Studion ligger i en källarlokal till ett bostadshus på Vällingbyvägen ett stenkast från Vällingby Centrum och erbjuder både kurser och utbildningar. Tomas bor i samma hus och när han flyttade in för fem år sedan och såg att källarlokalen var ledig bestämde han sig för att ta över den.

– Här måste jag ha en yogastudio, tänkte jag. När jag berättade för min tjej om hur jag ville inreda den sa hon: ”Det kommer se ut som en gammal sommarstuga”. Men jag svarade nej, vi ser till att det blir snyggt.

Det var någon som hade ställt den i återvinningsstugan. Jag höll på att ramla omkull när jag hittade den.

Tomas Sandehorn

Till Yogaland kommer personer i alla åldrar, med olika relation till den retro-inspirerade inredningen.

– De som kommer hit och är i 50 eller 60 årsåldern känner igen sig väldigt mycket. Det är saker som fanns i deras hem när de var barn. För den yngre generationen är det något helt nytt, för dem känns det som nytt och fräscht, fastän allt är återbrukat, säger Tomas Sandehorn.

Satsbord i teak.

Men det är inte bara en nostalgitripp – retro-stilen bidrar i yogautövningen.

– När man yogar handlar det mycket om att våga släppa taget om de tankar man har. Och för att göra det så effektivt som möjligt behöver man en sådan här ombonad och mysig miljö. Den annorlunda stilen hjälper en att komma bort från vardagen och att slappna av, säger Tomas.

Studion är fullbordad

Tomas favoritprylar är Bumling-lampan i original från 60-talet, Viola Gråsten-filtarna och Lamino-fåtöljen i teak och skinn som han räddade från att slängas.

– Det var någon som hade ställt den i återvinningsstugan. Jag höll på att ramla omkull när jag hittade den, säger Tomas.

Tomas slår sig ner i Lamino-fåtöljen, en av hans favoritprylar i studion.

Att få till retro-stilen i studion har krävt många timmar på loppisar och på Tradera. I dag känner Tomas att studion är fullbordad.

– Stilen ger platsen en karaktär som kanske inte finns på andra yogaställen. Den är så ombonad som den bara kan bli, varje objekt har någon gjort med omtanke och kärlek – det är den bästa lampan, den finaste stolen, den bästa hyllan. Miljön inspirerar oss i vårt eget hantverk, att erbjuda den bästa yogan, säger Tomas Sandehorn.

Viola Gråsten-filtarna är en annan favorit bland alla retro-prylar.