Nytt uppdrag. Tomas Gramén har gedigen erfarenhet av polisarbete, men det här är första gången han tar sig an rollen som kommunpolis. Foto: Privat

Tomas vill göra polisen i Bromma vassare

Hallå där Tomas Gramén, som i dagarna har tillträtt som kommunpolis i Bromma ...

  • Publicerad 11:30, 27 okt 2021

... vad innebär din roll egentligen?

– Det är en funktion inom polisen som ska se till att man har en kontaktpunkt. Framför allt med kommunen men också med andra stora aktörer som skola eller privata aktörer. Samverkan är ledordet.

Och hur kan den samverkan se ut?

– För mig handlar det om att polisen är proffs på vissa saker och att det i många typer av problem inte räcker med en åtgärd, vår är bara en del av lösningen. Som när det gäller olovliga bosättningar. Där räcker det inte med vår insats utan någon måste städa upp efteråt, det gör inte vi utan där måste det finnas en kontakt på kommunen. Samma sak med ungdom på glid, vi kan göra vårt men det måste följas upp av till exempel socialtjänst.

Vad har du hunnit få för uppfattning om Bromma?

– Här finns egentligen alla typer av brott, men det finns andra områden som har mer utmaningar om man säger så. Egentligen tycker jag att det är en bra situation på det sättet, att kliva in i en roll där man inte ska försöka "rädda" något utan i stället kan utveckla och bli ännu bättre.

Kommunpolistjänsten har varit vakant en tid i Bromma. Vilken skillnad kommer invånarna i stadsdelen att uppleva med dig på plats?

– Från dagen innan jag tillträdde till dagen efter märker de nog inte så stor skillnad. Men lite vassare och lite effektivare hoppas jag man kommer att märka att polisen blir.

Började inom utryckningsverksamheten

Tjänsten som kommunpolis i Bromma har fram till nu täckts upp av poliser med andra ordinarie uppdrag.

Tomas Gramén har tidigare varit utryckande polis, gruppchef och även varit en sväng på polisens ledningscentral. Jämfört med dessa uppdrag kommer han nu att jobba utifrån ett mer långsiktigt perspektiv, säger han.