INTEGRATION. Tomas Spragg Nilsson vill ta hjälp av Sollentunabor för att klara av sin "bucket list" på ett år. Foto: Pauline Cederblad

Tomas ska bli svensk med hjälp av "bucket list"

Vad innebär det egentligen att vara svensk? Det som började som en skämtsam diskussion över middagsbordet har förvandlats till ett integrationsprojekt. Med hjälp av en gedigen "bucket list" ska Tomas Spragg Nilsson ta reda på just det. Nu hoppas han får hjälpa av Sollentunaborna.

  • Publicerad 15:07, 22 nov 2018

På det här viset får jag interagera med många fler svenskar och helt nya personer.

Tomas Spragg Nilsson kommer från England men flyttade till Sollentuna för två år sedan. Nu jobbar han i Sverige och bor här med sin fru och dotter – och vill stanna i landet.

Om ett år kan han ansöka om medborgarskap. Innan dess vill han beta av så mycket som möjligt på en lista över bland annat typiskt svenska aktiviteter, rätter att äta och böcker att läsa.

– Det började med att jag och min fru satt och diskuterade över middagen ifall jag hade vad som krävs för att ansöka om svenskt medborgarskap. Det var på skämt, men vi började ändå diskutera vilka saker som en person som växt upp i Sverige har gjort men jag inte har. Så vi började göra en lista, berättar Tomas Spragg Nilsson.

Frågade på Twitter

Han skrev ett inlägg på Twitter och efterfrågade tillägg till listan. Förslagen rasade in. Allt från att äta surströmming till att lära sig innebörden av "lagom", inte vara för högljudd och se midnattssolen eller gå på en hockeymatch.

– Det var väldigt intressant för det visade att det såklart finns så många olika uppfattningar om det typiskt svenska.

Efter att ha kategoriserat och sållat ut dubbletter har listan 72 punkter. Tomas Spragg Nilsson hoppas kunna beta av alla punkter under det kommande året. Under resans gång ska han göra videoinslag till sin Youtube-kanal, där tittarna ska få följa hans resa.

LISTAN. På den 72 punkter långa listan finns vitt spridda förslag. Foto: Pauline Cederblad

Lämnar sin "comfort zone"

Sedan han för några dagar lade ut frågan på Twitter har dock tanken om projektet hunnit förändrats. Istället för att bocka av sakerna på egen hand – hoppas han nu få göra sakerna tillsammans med svenskar.

– Nu har jag börjat se det mer som ett integrationsprojekt och en möjlighet för mig att ta mig helt utanför min "comfort zone" och träffa svenskar i deras vardag. Jag pratar mycket engelska på jobbet och har många internationella kollegor. På det här viset får jag interagera med många fler svenskar och helt nya personer.

Han har redan planerat in en resa till Jönköping för att sjunga med en kör, och då lära sig att sjunga den svenska nationalsången. Både körsång och "du gamla, du fria" står nämligen på listan.

– Jag kan absolut inte sjunga, säger han och skrattar.

Nu efterlyser Tomas fler svenskar som vill ta med honom på olika aktiviteter. Och ju mer han kan göra lokalt desto bättre, konstaterar han.

– Jag hoppas att om någon gör de sakerna som står på min lista, som att gå på hockeymatcher eller åka längdskidor, vill ta med mig på det.

Mer #BecomingSwedish

Thomas Spragg Nilsson har bott i Tureberg i två år. Nu vill han klara av en lista på typiskt svenska aktiviteter, rätter och underhållning på ett år.

På Youtube-kanalen #BecomingSwedish finns hans lista. Varje vecka kommer han att lägga upp filmer där han tar sig an någon av punkterna på listan. På Youtube-kanalen finns också kontaktuppgifter för den som vill ta med Tomas på en aktivitet.

Skenande elpriser oroar Sollentunas husägare

Nyheter Sotarna har mer än någonsin att göra och SEOM uppmanar till sparsamhet Nya prognoser visar elpriserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst. Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.söndag 2/10 6:50