Inför påskdagen, söndag 17 april, skulle den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan hålla ytterligare manifestationer med efterföljande koranbränning i både Linköping och Norrköping. För att hantera situationerna, som i dagarna innan resulterat i våldsamma upplopp och brända polisbilar, kallades extra polisresurser in. Däribland Tomas Bolevin från Haninge.

Han lämnade påskfirandet med familjen för att rulla från Haninge tidigt på söndagsmorgonen ner till området Skäggetorp i Linköping. Efter att ha kommit fram och lagt upp planen fick Tomas Bolevins grupp i uppdrag att åka in när situationen höll på att bubbla över.

– Det var en enorm folkmassa och massiv kastning av olika föremål, men framför allt stenar. Vi kom ner med bra fart och det smäller i vår buss. Det är en sådan situation där vi inte kan lämna våra bussar, utan vi måste sitta säkrade för att skydda oss.

"Försök till mord"

Därefter är det flera polisbussar som kör runt i området i ett försök att skingra folkmassan.

– Det gör vi också, framgångsrikt, tycker jag.

Var då läget under kontroll?

– Nej absolut inte, inte enligt min upplevelse. Vi lyckas splittra en del av folkmassan på torget. Men vi blir fortsatt kontinuerligt attackerade av mindre grupperingar, både stenar och molotovcocktails. Det var fullständig kaos, säger Tomas Bolevin.

Han berättar att han slås av hur stor blandning av människor som finns i den här folkmassan. Han ser unga maskerade män, äldre män, unga och äldre kvinnor samt små barn.

– Och bara ett stenkast bort fortsatte söndagshandlingen uppe vid ett köpcentrum på andra sidan vägen. Det var väldiga kontraster mellan glassätande söndagsshopping och våldsamt upplopp med försök till mord på poliser.

Efter en stund lugnar det sig lite och poliserna kan börja gripa brottsmisstänkta personer. Kort därefter fick Tomas Bolevin och hans grupp ta sin trasiga polisbuss till Norrköping för att stötta kollegorna som vart hårt ansatta där.

När de anlände hade det värsta av upploppen redan utspelats, så det som återstod var att bevaka. Gruppen blev avlösta och kunde åka hem efter 18 timmars jobb.

"Kan liknas med terrorism"

Då kunde Tomas Bolevin reflektera över vad han just upplevt. Det hela resulterade i ett Facebookinlägg som delades vidare på lokalpolisområdets sida. Där hänvisade han bland annat till terrorism, ett kontroversiellt ord han visste skulle ge reaktioner.

– Men jag tycker fortfarande att det finns tendenser i de här händelserna som absolut skulle kunna liknas med terrorism. Det är så pass omfattande och så mycket våld riktat mot staten i form av poliser och polisfordon. Den danska politikern var inte ens på plats, så allt våld riktades mot oss.

Tomas Bolevin säger att polisen fanns där för att skydda den lagstiftade rätten att uttrycka sin åsikt. Han medger att Rasmus Paludans åsikter må vara extrema, men säger att rätten även innefattar honom och att polisen då har en skyldighet att låta honom hålla sin manifestation.

– Men det är inte rätt att använda våld mot oss för att förändra, då är det bättre att de går ut och demonstrerar och tar sin rätt till det. Då kommer jag försvara dem också.