Stort pådrag. Olyckan imorse på Stavsnäsvägen. Foto: Johan Axell

Tolv till sjukhus efter bussolyckan på Värmdö

Polisen har inlett en brottsutredning efter olyckan på Stavsnäsvägen i morse. Vägen kommer att vara avstängd minst fram till klockan 16 idag.

  • Publicerad 13:37, 22 nov 2021

Stavsnäsvägen är fortfarande avstängd för trafik i båda riktningar och kommer att vara så minst fram till klockan 16 idag, enligt polisens presstalesperson Ola Österling.

– Det kommer att vara avspärrat till dess att utredningsarbete och bärgningsarbete är avklarat, säger han.

Räddningstjänsten fick larm om olyckan klockan 09.21 idag. En buss och en bärgningsbil hade frontalkrockat på Stavsnäsvägen i höjd med Skeppsdalsström. När brandkår och ambulans kom dit visade det sig att ett 20-tal personer hade skadats i olyckan, varav fyra allvarligt. En av dem, busschauffören, fördes till sjukhus i ambulanshelikopter.

Totalt tolv av de skadade har nu förts till sjukhus.

Polisen utreder brott

Vad som orsakade olyckan är inte klarlagt ännu men det ska ha varit mycket halt på platsen när det inträffade.

Polisen har inlett en förundersökning och brottsrubriceringen de jobbar efter just nu är vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Vem eller vilka misstankarna riktas mot är för tidigt att säga, enligt polisen.

– Ett antal personer som befunnit sig på eller i närheten av olycksplatsen har hörts och fler kommer att höras. Vi har också tekniker och haverikommisionen på plats, säger Ola Österling.

Av förklarliga skäl är busstrafiken till och från Stavsnäs-Djurö tillfälligt stoppad, alla bussar vänder just nu vid Ålstäket.

Keolis erbjuder stöd

Keolis, som kör bussarna på Värmdö, har aktiverat ett krisstöd för personalen.

– Det kan finnas kollegor som är ledsna och chockade över det som hänt och som vill prata och då finns vi tillgängliga. I synnerhet ute på de drabbade depåerna, säger Karin Nilsson Malmén, kommunikationsdirektör på Keolis.

Keolis har inlett en egen utredning kring olyckan parallellt med polisens utredning.

– Vi kommer att titta på orsaken, vad det var som hände, och när vi vet det ställa oss frågan om det är något vi kan lära oss av detta så att det inte händer igen, säger hon.

Många skadade. Bussen ska ha frontalkrockat med bärgningsbilen. Foto: Johan Axell

Avstängt. All trafik stängdes av i båda riktningar och vägen är fortfarande avstängd. Foto: Johan Axell