Kritiska. Sandra Wergeni, Joakim Holgersson, Lars-Erik Hedström, Emma (barnet), Malin Thelin. Järfälla, skälbyskolan, föräldrar missnöjda med skolvalet. Foto: Mikael Andersson

Tolv sexåringar i Skälby snuvas på alla sina önskade skolor

Föräldrar i Skälby är kritiska till det preliminära skolvalet till förskoleklass. Tolv sexåringar i Skälby har inte fått någon av de tre skolor de valt.

  • Publicerad 07:00, 17 apr 2022

Nu tvingas vi in i ett val vi inte gjort.

– Man måste komma ihåg att vi pratar om sexåringar som ska börja sitt första år i skolan. Det handlar om att kommunen inte planerat och nu tvingas folk in i ett val man inte har gjort, menar Joakim Holgersson.

Han är en av de föräldrar i Skälby vars barn inte fått något av sina tre val. Precis som fyra andra barn vars föräldrar Mitt i träffar utanför Skälbyskolan har Joakims barn i stället fått plats på Herrestaskolan, tre kilometer bort, i Barkarbystaden.

– Det känns inte så bra, jag vill ha kvar mina gamla kompisar, säger sexåriga Emma Hedström, en av dem som fått plats på Herrestaskolan.

Topp tre. För de flesta föräldrarna är Skälbyskolan ett av de tre valen samt Neptuniskolan och Barkarbyskolan. Foto: Mikael Andersson

Skolval i Järfälla

Andelen vårdnadshavare/elever som fått sin placering i enlighet med sin önskan på kommunala skolor.

2018: 97 procent fick förstahandsvalet, 2 procent fick andrahandsvalet, ingen fick tredjehandsvalet och 1 procent fick en helt annan skola.

2019: 94 procent, 3 procent, 0 procent, 2 procent.

2020: 83 procent, 7 procent, 2 procent, 8 procent.

2021: 80 procent, 8 procent, 1 procent, 11 procent.

2022, preliminärt: 82 procent, 8 procent, 3 procent.

Källa: Järfälla kommun

*Andelen beräknas utifrån det totala antalet elever som är placerade på kommunala skolor och som gjort ett aktivt val, det vill säga 941 elever 2021.

Visa merVisa mindre

Erbjuds skolskjuts

När denna artikel skrevs handlade det om totalt tolv barn i Skälby som inte fått något av sina val. I stället har de erbjudits plats på Herrestaskolan som fått nya lokaler när biblioteket flyttat till Bas Barkarby. Eller på nya Ålstaskolan som kommer stå helt klar under 2023.

Kommunen har erbjudit skolskjuts för dem som börjar i Barkarbystaden, något som föräldrarna är kritiska till.

– Det känns inte alls tryggt att sätta min sexåring på en buss som kör på en så trafikerad väg och kontakten med lärare är ovärderlig när barnen är mindre, hur ska det gå till nu?, säger föräldern Sandra Wergeni och Malin Thelin håller med.

– Mitt barn har redan i dag svårt med det sociala, att sätta honom på en buss i ett område han inte känner någon skulle inte gå.

Placeringen beror till viss del på den relativa närhetsprincipen som kommunen använder. Det innebär att om två barn har valt samma skola men bara en får plats, är det barnet med längst väg till den alternativa skolan som prioriteras.

Men det handlar också om att fler barn än kommunen räknat med sökte förskoleklass i år, berättar barn- och ungdomsdirektör Annika Ramsell. Mitt i har bett om telefonintervju men Annika Ramsell väljer att svara via mejl:

"Att det blir så här i år är mycket olyckligt då kommunen hade några fler barn än prognoser visat och som skolplatserna räckte till i detta område. Det här rör sig om så få barn så prognosen har inte varit fel men olyckligtvis har det kommit några fler barn".

Öppensinnade. "Man hade hoppats att de varit mer öppensinnade, detta är första gången de börjar skolan", säger Joakim Holgersson. Foto: Mikael Andersson

Kreativ lösning

– Närhetsprincipen funkar, men nu handlar det om att det inte finns några platser. När det inte finns tillräckligt med skolplatser i området hade man hoppats att de var mer kreativa eller hittat en mer lokal lösning, säger pappan Lars-Erik Hedström.

Tidigare år har Skälbyskolan tagit in en till klass än vad de har kapacitet för. Men i år kommer de inte bli så då skolan behöver kunna klara sin organisation och vad lokalerna tillåter, berättar Annika Ramsell.

Har ni tittat på andra lokala lösningar?

"Eftersom det i dag handlar om så få barn så är det inte underlag för en klass och då är inte lokal det som behöver ordnas. Det är därför inte aktuellt att sätta upp en paviljong i nuläget".

Annika Ramsell påpekar att beslutet i nuläget är preliminärt och kan ändras samt att kommunen letar lösningar för de barn som påverkas.