Finn Cederberg berättar staden och dess entreprenörer jobbat med nymärkning av spår kring Hellasgården, men att de också gjort en stig runt Dammtorpssjön lättare att gå efter att bävrar fällt träd. De jobbar också på att ta fram cykelstigar. Foto: Sacharias Källdén

Tokrusningen till Nackareservatet borta

Ett lämmeltåg ut i Nackareservatet. Ungefär så såg det ut i maj för två år sedan när pandemin stod i full blom. Nu är besöksantalet nästan tillbaka på 2019 års nivå – men en viss ökning går att skönja.

  • Publicerad 05:15, 15 jun 2022

En lördag är det skytteltrafik.

Naturreservatets sex räknare fick ihop över 539 000 passager i april-maj 2020. Siffran 295 000 passager samma månader 2022 vittnar om en kraftig minskning sedan toppåret.

Mitt i träffar Finn Cederberg som är Stockholms stads förvaltare för Nackareservatet vid utegymmet utanför Björkhagen.

– Tidigare jobbade många hemma och kunde gå en promenad på raster. Nu är många tillbaka på sina arbetsplatser, säger han.

Kraftig minskning av besökare

April-maj 2020: 539 000

April-maj 2021: 397 000

April-maj 2022: 295 000

Besöksmätarna finns på sex platser; Björkhagen, Bagarmossen, Kärrtorp, Klisätra ängar utanför Skarpnäck, Hellasgårdens motionsspår och Sickla.

Visa merVisa mindre

Vilka är besökarna? "Vi planerar för en undersökning. Vilka är besökarna, varför har de kommit, vad har de erfarenhet sedan tidigare och vad har de har för önskemål och behov, säger Finn Cederberg. Foto: Sacharias Källdén

Samtidigt präglades maj 2020 av inställda arrangemang. Många träffades utomhus. Få reste långväga. I stället sökte sig många ut i naturen.

Men den som går ut reservatet i dag är inte ensam. 2020 var ett toppår. Jämfört med maj 2019 går en mindre ökning att skönja i statistiken.

– Står man här en lördag är det skytteltrafik. Det är kö till grillarna, säger Finn Cederberg.

"Aldrig ett problem"

För två år sedan ställde staden ut fler sopbehållare i naturreservatet och dessa finns kvar. Mycket folk leder till ökat slitage och kan leda till behov av ökad service och underhåll av exempelvis vägar, stigar eller utrustning.

– Fler besökare är aldrig ett problem. Det ger lägre kostnader i andra delar av samhället, säger Finn Cederberg och syftar på positiva hälsoeffekter.

Men besökarna kan ha olika behov och mål i reservatet. Det är något staden försöker tillgodose berättar Finn Cederberg. Särskilda cykelstigar är på gång. Man har bland annat också förbättrat framkomligheten på en stig runt Dammtorpssjön.

– Folk har olika behov. En del söker stillhet när de besöker reservatet.

Favorit. Finn Cederberg visar fram en av sina favoritplatser i närheten av Björkhagen. En mycket gammal asp med trolskt rotsystem. Foto: Sacharias Källdén