Naturreservatets sex räknare fick ihop över 539 000 passager i april-maj 2020. Siffran 295 000 passager samma månader 2022 vittnar om en kraftig minskning sedan toppåret.

Mitt i träffar Finn Cederberg som är Stockholms stads förvaltare för Nackareservatet vid utegymmet utanför Björkhagen.

– Tidigare jobbade många hemma och kunde gå en promenad på raster. Nu är många tillbaka på sina arbetsplatser, säger han.

Samtidigt präglades maj 2020 av inställda arrangemang. Många träffades utomhus. Få reste långväga. I stället sökte sig många ut i naturen.

Men den som går ut reservatet i dag är inte ensam. 2020 var ett toppår. Jämfört med maj 2019 går en mindre ökning att skönja i statistiken.

– Står man här en lördag är det skytteltrafik. Det är kö till grillarna, säger Finn Cederberg.

"Aldrig ett problem"

För två år sedan ställde staden ut fler sopbehållare i naturreservatet och dessa finns kvar. Mycket folk leder till ökat slitage och kan leda till behov av ökad service och underhåll av exempelvis vägar, stigar eller utrustning.

– Fler besökare är aldrig ett problem. Det ger lägre kostnader i andra delar av samhället, säger Finn Cederberg och syftar på positiva hälsoeffekter.

Men besökarna kan ha olika behov och mål i reservatet. Det är något staden försöker tillgodose berättar Finn Cederberg. Särskilda cykelstigar är på gång. Man har bland annat också förbättrat framkomligheten på en stig runt Dammtorpssjön.

– Folk har olika behov. En del söker stillhet när de besöker reservatet.