Konstnär. "Det är härligt att ha konst i sitt liv", säger Toini Hellman, 92, som nu ska ha egen utställning i Jakobsberg. Foto: Mikael Andersson

Toini, 92: "Tavlorna är en del av mig"

Kallhällsbon Toini Hellman har målat i hela sitt 92-åriga liv. Snart ställer hon ut sina bästa verk i Jakobsberg.

  • Publicerad 16:02, 15 nov 2019

Toini Hellman föddes i Finland och kom till Sverige 1953. Nu är hon 92 år gammal och bor på ett äldreboende i Kalhäll, där hon, hennes katt och hennes många tavlor samsas om en tvårummare.

Konst har alltid varit Toinis stora intresse i livet. Att prata om, men också att måla egna tavlor. I vardagsrummet har hon hängt upp några av de bästa.

– Det känns som om de är en del av mig, om de inte hängde här vet jag inte hur det skulle kännas, berättar hon när JärfällaDirekt hälsar på.

Tavlorna på väggen visar ett tidigare Sverige, ett tidigare Stockholm. De allra flesta är utomhusmotiv, och daterade till olika perioder under förra århundradets sista decennier.

En av dem mindre visar till exempel 1995 års Stockholm Maraton. Vid kanten av vattnet satt hon och tittade mot den löpande klungan medan Järfällabon Åke "Biten" Göransson sprang mot sin andra guldmedalj.

– Jag såg senare ett fotografi från loppet av en person som satt och målade, och det var ju jag!

Gillar Matisse

Toinis oljemålningar kräver ibland att betraktaren tar ett steg tillbaka för att bilden ska framträda tydligt – i sann impressionistisk anda.

Själv gillar hon de gamla impressionisterna och expressionisterna. Henri Matisse och Vincent Van Gogh är favoriter.

– Jag var med min tjejkompis och såg en Matisse-utställning Jag blir så påverkad av hans bilder, men hon kunde inte förstå det. Hon ville ju se sådant så man kunde se vad det var!

Toini har alltid målat, och mycket. Ett av de två rummen som utgör lägenheten är helt belamrat med tavlor, vissa uppspända på ram, men också högar av lösa dukar.

Även om tillfällena då hon målar har blivit färre, har hon planer på vad vilka tavlor hon vill göra härnäst. Bland annat ett porträtt på en kvinna som jobbar på äldreboendet, och som Toini sagt att hon fått lov att måla av.

Men det blir färre gånger då hon har möjlighet att ge sig ut och måla.

Hennes höfter är i dåligt skick, och en skada i ena benet har kommit ikapp henne, och satt stopp för de stora projekten.

– Jag saknar det, framför allt att vara ute i naturen. Folk brukade komma och säga att de sett mig sitta och måla någonstans, och att det såg så härligt ut.

Finbesök. Toini hoppas att hennes son ska komma och se hennes utställning. "Jag ska skicka en inbjudning till honom, och visa: 'kolla vad jag kan!'" Foto: Mikael Andersson

Har inspirerat andra

Hon har haft egna målerikurser också, i bland annat Helsingfors och Hässelby, och tycker sig se att hon lyckats få en och annan att se världen lite mer som hon gör.

– Jag inser att jag kunnat inspirera människor, de har kommit och målat med mig. Och det är folk som inte brytt sig om konst tidigare, berättar Toini.

Nu ska flera av hennes tavlor visas upp i Maria kyrka. Det är Järfällabon Kjell Göransson, volontär på äldreboenden i kommunen, som sett till att utställningen "Penseldrag ur mitt liv" blir av.

Han har valt ut några av Toinis bästa tavlor, och kommer visa upp dem i Maria kyrka. Där ska de sedan hänga året ut, med vernissage torsdag den 28 november. Toinis första ytställning

Det var längesedan Toini ställde ut sin konst. Hennes största förhoppning är att hennes son, som inte heller är så konstintresserad, ska komma och bli lite imponerad.

– Han har inte heller brytt sig så mycket, men nu när jag har en utställning hoppas jag att han ska komma. Jag ska skicka en inbjudning till honom, och visa: "kolla vad jag kan!"

Det här är Toini Hellman

Ålder: 92, född 1927 i Finland, kom till Sverige 1953.

Bor: Kallhäll

Tekniker: Främst olja, men också akvarell.

Utbildning: Bland annat Pernby målarskola 1977-81 och Idun Lovéns målarskola 1981-1983.

Aktuell: "Penseldrag ur mitt liv" Maria kyrka, Jakobsberg, som har vernissage torsdag 28 november kl 13.30-15.00.

Visa merVisa mindre