PICCHUS CAFÉ. Sandra Färdeman och Mia Suutarinen är taggade inför hösten. Coronavåren vill de helst glömma. Foto: Charlotte Arwedsson

Tog över kulturkafé – sedan kom corona

Sista januari tog Sandra Färdeman över anrika Picchus café i Väsby med sin man och bror. De hann ha öppet sex veckor när corona slog till med full kraft och allt "bara tvärdog". Men nu blickar de framåt.

  • Publicerad 12:00, 16 sep 2020

Nu kör vi för fullt igen, men självklart med coronarestriktioner.

HÖST. Birgitta Söderström, som tidigare var en av de som drev Picchus café, kommer att hoppa in och hjälpa till i höst. "Det ska bli jättekul", säger hon. Foto: Charlotte Arwedsson

Sandra Färdeman minns den 15 mars i år med en rysning.

– Det var dagen då allt bara tvärdog. Då slutade gästerna komma, berättar hon.

Precis som för många andra restauranger och näringsställen i Väsby blev corona ett hårt slag för Picchus café i Gamla Apoteket.

– Vi fick direkt börja tänka om. Vi drog ner på öppettiderna, permitterade personal och tog bort buffén. I stället började vi med lunchlådor och utkörning.

Hur har det gått med ekonomin?

– Ja, det undrar jag också. Vi ska precis gå igenom bokföringen och lämna in siffrorna till kommunen. Förhoppningsvis ser de då att vi behöver hjälp med hyresreducering.

Kaféet höll även helt stängt under en månad i sommar. Men så här ett par veckor in i september börjar optimismen komma tillbaka.

– Nu kör vi för fullt igen, men självklart med coronarestriktioner. Vi har haft surströmmingsskiva och musikevenemang utomhus, säger Sandra Färdeman.

Hösten omfattar söndagsbruncher, vinprovning, oktoberfest och halloweeenfest – och självklart musik.

– Lokalerna är ju inte jättestora så vi måste planera väl för hur folk ska sitta, säger Birgitta Söderström. Den tidigare ägaren är engagerad i musikföreningen, som har ett evenemang på fredag.

Bebis på gång

Birgitta kommer att hjälpa till lite mer på kaféet framöver. Även om man kanske kan kalla Picchus för Sandras bebis, så är det en betydligt mer påtaglig bebis på gång också för familjen Färdeman.

– Han är beräknad att komma om en månad, säger Sandra Färdeman och pekar på magen.

– Om jag känner mig själv så kommer jag nog att vara här ganska snart efter förlossningen, om allt går bra, säger hon och skrattar.

Klart: Här är nya ägarna till Picchus café