Solna tingsrätt dömer pappan till skyddstillsyn. Foto: Läsarbild Mitt i/Mostphotos

Tog med dotter på kryssning utan lov – pappan döms

Pappan tog med sin dotter på kryssning. Men mannen saknade rätt till vårdnad av barnet. Nu har Solna tingsrätt dömt mannen till skyddstillsyn för bland annat övergrepp i rättssak och egenmäktighet med barn.

  • Publicerad 20:28, 8 okt 2018

Det var i mitten av april 2016 som pappan, hemmahörande i Huddinge, hämtade sin dotter på en förskola i Bromma. Mannen som är i 30-årsåldern hade då fått tillåtelse av mamman att ta med dottern på en 22-timmarskryssning till Åland.

Mamman, som har ensam vårdnad om barnet, ändrade sig under dagen och skickade då flera sms till honom. Hon hotade även med en polisanmälan. Trots det gick han senare ombord på färjan tillsammans med dottern.

Nekar till brott

Mannen medger att han varit i kontakt med mamman under dagen, men nekar till att ha gjort sig skyldig till egenmäktighet med barn. Han har i förhör berättat att han ”inte tänkte klart” och reste med dottern trots att han förstod att han inte fick.

Solna tingsrätt konstaterar att mammans sms tydligt förklarat att han inte fick ta med dottern på kryssningen. Tingsrätten finner honom därför skyldig till egenmäktighet med barn.

Att pappan tidigare gjort liknande resor med dottern och att han först fått tillåtelse, gör att gärningens straffvärde inte bedöms som alltför högt.

Hotade mamman

Mannen döms även för övergrepp i rättssak. Mamman polisanmälde honom under samma kväll. En polisman var närvarande då pappan senare ringde upp och riktade hot mot henne om hon inte drog tillbaka anmälan.

Han döms även för att ha förskingrat drygt 150 000 kronor under 2015. Mannen förekommer sedan tidigare 24 gånger i belastningsregistret och är bland annat dömd för misshandel, narkotikabrott och penninghäleri.