Avsaknaden av vårdplatser på Danderyds sjukhus gjorde att patienten fick vänta 22 timmar. Foto: Stefan Källstigen

Tog 22 timmar innan hjärtsjuk fick vårdplats

Patienten fick vänta i 22 timmar på en vårdplats, trots att det max ska ta fyra timmar. – Den här händelsen är otroligt sorglig och vi beklagar det inträffade, skriver Åsa Hammar, chefsläkare, Danderyds sjukhus.

  • Publicerad 15:58, 21 jun 2018

Danderyds sjukhus hade brist på vårdplatser. Det var därför som patienten fick vänta i 22 timmar, skriver sjukhuset i en lex Mariaanmälan, något som Danderyds nyheter var först med att rapportera.

– Vi har högprioriterat att skapa fler vårdplatser vilket genomförts under våren 2018 och under hösten planeras ytterligare vårdplatser att öppnas, skriver Åsa Hammar. 

Hur länge kan man förvänta sig vänta på akuten?

– Vi har ett mål på fyra timmars väntetid på akuten. Tyvärr kan detta variera kraftigt på grund av antalet sökande patienter och prioriteringsgrad på de åkommor patienterna söker för, skriver Åsa Hammar.

Multisjuk patient

I anmälan står det att personen var multisjuk och hen fick tillsyn regelbundet. Trots det försämrades patienten som blev flyttad till en hjärtavdelning, när en infarkt hade konstaterats. En vecka senare efter personen kommit till akuten avled hen, efter ha blivit ännu sämre.

Finns det något samband mellan att personen avled en vecka senare och att hen fick vänta 22 timmar på akuten?

– Det är givetvis en påfrestning att vistas så länge på en akutmottagning men det går inte att fastslå ett samband med vistelsetiden och att patienten senare avled.