Toabesök med öppen dörr efter avslöjandet om barnskötaren

Efter avslöjandet om misstänkta sexbrott på en förskola i Botkyrka – nu går kommunen ut med nya regler till samtliga förskolor. Reglerna innebär bland annat blöjbyte och toabesök med öppen dörr, liksom insyn till barnens vilorum.

  • Publicerad 11:10, 17 feb 2020

Att nya gemensamma regler för alla förskolor i Botkyrka är på gång är känt sedan tidigare. Nu har Botkyrka kommun också presenterat dem. Här är några av reglerna:

Förbud mot privata mobiler

Privat teknisk utrustning, tillexempel mobiltelefoner och klockor med kamera får inte användas på arbetstid.

Blöjbyten och toabesök

Ska ske med öppen dörr men utan att barnets integritet kränks.

Två vid öppning och stängning

Det ska vara minst två personer vid öppning och stängning av förskolan, och öppning och stängning ska ske på samma avdelning.

Anställda skyldiga anmäla

Vidare skriver utbildningsförvaltningen att samtliga medarbetare har skyldighet att göra orosanmälningar. Utbildningsförvaltningen skriver att om biträdande rektor på förskolan har en annan uppfattning om misstankarna, så har den medarbetaren fortfarande skyldighet att göra en orosanmälan.

Förskolan ska motverka övergrepp

Kommunen skriver också att förskolorna ska motverka övergrepp och kränkningar  genom att årligen göra en plan för detta. Likaså ska all personal på förskolorna få utbildning i hur du upptäcker signaler om att barn far illa.

Inga ombyggnationer

Sara Dahl som är verksamhetschef för förskolorna i Botkyrka tror dock inte att de nya reglerna kräver ombyggnationer: ”I dagsläget bedömer vi inte att riktlinjerna kommer att innebära ombyggnationer” skrev Sara Dahl till Mitt i förra veckan.

I ett uttalande på kommunens hemsida säger Sara Dahl:

– Tidigare har förskolorna haft sina egna regler. Vi gör detta för att vi vill säkerställa att vi har gemensamma regler för alla förskolor i kommunen.