EN NY BANA. TMT-Emil bröt med det kriminella livet för flera år sedan. I stället försöker han skapa en alternativ syssla för ungdomar på glid med thaiboxningsklubben Tullinge muay thai. Foto: Sacharias Källdén

TMT-Emil lämnade det kriminella livet bakom sig

Emil Bjarnestad har gått från en kriminell livstil med droger och våld till att hjälpa andra att välja rätt bana i livet. Inför kommunvalet efterfrågar han mer stöd till kampsporten som han menar erbjuder ett alternativ för unga på glid.

  • Publicerad 05:00, 9 maj 2022

Trots uppväxten i en bra familj hamnade Emil Bjarnestad tidigt på fel bana.

– Under en tid var jag utstött i skolan. Jag spelade badminton när jag var liten, och fick höra att det bara är ”fjantar” som håller på med det. Jag började med boxning och mitt självförtroende och min självkänsla blev bättre och jag slog på killen som bråkade med mig. Då gick jag från att vara tönten till att bli ett ”psykfall” och fick någon form av status. Jag levde på den statusen, säger han.

Därefter var vägen inte lång till att umgås med dem som Emil i dag kallar för ”fel personer”.

– Nazistkretsar. Vi var ett stort gäng från Älvsjö och Huddinge under ett par år. När det inte var coolt efter ett par år blev vi fotbollshuliganer och sökte adrenalinkickar där i stället. När det inte längre var tillräckligt coolt, blev det naturligt att sälja droger och bli kriminell, för att tjäna pengar.

En bebis blev slutet

Drogerna ledde honom till Skåne, där han gick med i ett kriminellt gäng och sålde tyngre grejer: kokain, valium och steroider. I samma veva träffade Emil en tjej.

När ledaren för det kriminella nätverket mördades, och en hämndaktion planerades fick Emil ett samtal från sin dåvarande tjej. Emil skulle bli pappa.

”Så tog jag mig ur kriminaliteten”

– Då bestämde jag mig för att det här är min väg ut. Ta alla mina pengar, droger och vapen: Betala och lämna. Det här var min chans, samtidigt som jag hade en god vän som fortfarande var med i gänget och som kunde gå i god för mig att jag inte skulle snacka.

Klubben fick ett syfte

Ett halvår senare var Tullinge Muay Thai i gång med tvillingbrorsan Johan. Då var de 23 år gamla.

Övergången till ett vanligt liv var tuff, men med tiden insåg Emil att det var fler än han som mådde dåligt, och klubben fick ett annat syfte, utöver att sparkas och slåss.

– Hit kan man komma för att bli sedd. Mycket av tiden sitter jag och pratar med folk: Hur är det? Vad händer i livet? Det är inte så att de säger att de är kriminella, men man märker att de är i en miljö som är stressad. Det kan jag relatera till med tanke på min bakgrund.

Vad skulle du själv velat ha under dina turbulenta år?

– Jag tror att fler unga personer behöver hitta bra miljöer där de kan få vara sig själva och må bra, oavsett om det är pingis, fotboll eller boxning, whatever. En plats där de kan känna att de blir lite bättre människor än de var när de kom innanför dörren.

Accepterat i gängen

Vad tycker du att kommunen kan göra för att bidra till detta?

– Att satsa på kampsport är oftast socialt accepterat i kriminella miljöer, att det är okej att träna en kväll i stället för att hänga på gatan. Problemet, enligt mig, är att kommunen inte ser vad kampsport kan göra för hela samhället och för individen. Kommunen behöver byta glasögon och lägga mer pengar på kampsport i stort, inte bara thaiboxning, säger Emil Bjarnestad.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Ett halvår senare var klubben i gång i Tullinge med tvillingbrorsan Johan. Då var de 23 år gamla.

– Jag ville mest bara slå folk för att jag var sur och bitter över att jag förlorade alla mina pengar som jag jobbat för. Jag hade också precis blivit farsa och allt kändes jobbigt och svårt med anpassningen med ett vanligt liv.

Kampsport som alternativ

Men med tiden insåg Emil att det var fler än han som mådde dåligt, och klubben fick ett annat syfte, utöver att sparkas och slåss.

– Hit kan man komma för att bli sedd. Mycket av tiden sitter jag och pratar med folk: Hur är det? Vad händer i livet? Det är inte så att de säger att de är kriminella, men man märker att de är i en miljö som är stressad. Det kan jag relatera till med tanke på min bakgrund.

Vad skulle du själv velat ha under dina turbulenta år?

– Jag tror att fler unga personer behöver hitta bra miljöer där de kan få vara sig själva och må bra, oavsett om det är pingis, fotboll eller boxning, whatever. En plats där de kan känna att de blir lite bättre människor än de var när de kom innanför dörren.

Vad tycker du att kommunen kan göra för att bidra till detta?

– Att satsa på kampsport är oftast socialt accepterat i kriminella miljöer, att det är okej att träna en kväll i stället för att hänga på gatan. Problemet, enligt mig, är att kommunen inte ser vad kampsport kan göra för hela samhället och för individen. Kommunen behöver byta glasögon och lägga mer pengar på kampsport i stort, inte bara thaiboxning.

Förebyggande insatser i Botkyrka

Botkyrka kommun har en rad insatser för att förebygga att folk faller in i kriminalitet, men också insatser för att hjälpa redan kriminella att lämna den livsstilen bakom sig.

Skolan: Arbetet börjar redan i skolan genom Mentorer i våldsprevention, MVP, för de äldre barnen där man lär sig att förebygga våld, motverka stereotypa könsnormer och vara förebilder på sin skola. Motsvarande i de yngre årskurserna heter Tåget. MVP finns på fem skolor och Tåget på åtta skolor.

Förebyggarenheten: Samlar kommunens förebyggande arbete och består av förebyggande socialsekreterare, områdessekreterare, föräldrastödssamordnare, stödcentrum för unga brottsutsattta, medlingsverksamheten och öppna förskolan. Deras uppdrag är att arbeta förebyggande med barn, unga och föräldrar, ofta i skolan, bland annat genom MVP och Tåget.

Stöd till avhoppare: Den som vill lämna en kriminell bana kan vända sig till kommunens samordnare mot kriminalitet, som arbetar med ett individanpassat och samlat stöd för att hjälpa folk att göra en livsstilsförändring.

Våldspreventivt centrum: En viktig del av det förebyggande arbetet är att polis, skola, socialtjänst och bostadsbolag samarbetar. I Botkyrka har kommunen valt att samla detta arbete under ett tak i Våldspreventivt centrum i Doktorsvillan i Tumba. Här samlas de som arbetar operativt med våld som sker i dag, de som arbetar våldsförebyggande samt de som arbetar med forskning inom området.

Visa merVisa mindre

Så vill Botkyrkas politiker motverka ungdomskriminaliteten

Frågan: Vilken är kommunens viktigaste åtgärd för att förhindra att unga människor hamnar i kriminalitet?

Svar från representanter i samtliga partier i Botkyrkas kommunfullmäktige finns i bildspelet.