Tjuvknepet: tog sig in med plastpluggar

Norrortskommunerna har haft den kraftigaste ökningen av inbrott i Stockholm 2017. En av de som drabbats under året är Johara Khattab i Järfälla. Genom att lägga plastpluggar i låset på hyreshusets entrédörr kunde tjuvarna ta sig in.

  • Publicerad 09:08, 1 jan 2018

I Järfälla kommun ökade inbrotten allra mest under 2017 jämfört med tidigare år. 434 inbrott hade anmälts fram till den 18 december.

Johara Khattab som bor i centrala Jakobsberg är en av alla inbrottsdrabbade människor bakom statistiken. Hon har under de senaste sex åren varit med om två källarinbrott, två bilinbrott, cykelstölder och nu i somras drabbades även lägenheten av ett inbrott.

– Det blir nästan en sak varje år. Klart man blir trött på det. Nu letar vi nytt boende för vi vill flytta från området.

Bara borta ett par timmar

Lägenhetsinbrottet skedde en sommarkväll i juni i år. Johara Khattab och hennes familj hade bara varit borta ett par timmar när de kom hem till en uppbruten lägenhetsdörr.

– De måste ha vetat att vi dragit allihopa, för grannarna såg nånting konstigt 20 minuter efter vi gått. Jag tycker det är fräcka tjuvar rent ut sagt.

Tjuvarna hade tagit sig in genom att lägga plastpluggar i låsen på entrédörrarna i hyreshuset så att låskolven inte gick hela vägen in och dörren lätt kunde öppnas.

– Vi hittade massa pluggar i båda entrédörrarna. Sen såg vi att de hade gjort det hela längan, säger Johara Khattab.

Gammalt tjuvknep

Albin Näverberg som är polis i Järfälla berättar att knepet med att lägga något i låset för att det inte ska gå igen är ett gammalt tjuvknep.

– Det här är en gammal metod som använts med lite äldre lås. Det fungerar inte på moderna lås. Det som kan vara nytt som jag inte stött på är att man använder en plugg. Ofta är det bara tuggummi så att låset inte går hela vägen in, säger han.

Han uppmanar till att hålla koll så att dörren går i lås, men varnar också för att släppa in okända i huset.

– Vi måste helt enkelt våga fråga personer vi inte känner igen vem de söker. Om man är hjälpsam och pratar är det besvärande för tjuven, säger Albin Näverberg.

”Vi frågar vem de ska hälsa på”

Johara Khattab i Jakobsberg har satsat på så många säkerhetsåtgärder hon kunnat. Lägenheten är nu försedd med flera larm och kamera och inbrottet har lett till att de boende i huset är mer uppmärksamma.

– Jag tror att det som hände oss fick många grannar att reagera. Vi grannar pratar mer med varandra, ifrågasätter vilka folk är och vem de ska hälsa på. Jag satte upp en lapp om att inte öppna dörren till någon man inte vet vem det är eller vart den ska.