Tjuvkika in i tonåringens dagbok från 1800-talets Grödinge

Tonåringen Elins dagbok blottas för världen. I en ny bok får läsarna möta överklasstjejens tankar om killar, kläder och baler åren 1874-1880. – Det är väldigt mycket som är annorlunda för 150 år sedan, men också mycket som är sig likt, säger redaktören Barbro Gramén.

  • Publicerad 11:00, 4 maj 2019

Inte trodde väl tonåringen Elin att hennes tankar från tonårslivet skulle ges ut i bok sisådär 150 år efter det begav sig. Men nu låter Grödinge hembygdsförening ge ut boken som visar hennes tillvaro och tankar om livet i Grödinge i slutet på 1800-talet. Boken heter rätt och slätt ”Elins tonårsdagbok”.

– Det är killar, kläder och ungdomsfester men också familjeliv. Hon var lyckligt lottad och reste mycket, säger Barbro Gramén.

”Vi tror det är Elin och hennes systrar som spelar krocket på gårdsplanen.” säger Barbro Gramén. Foto: Grödinge Hembygdsförening.

Hennes pappa var framgångsrik grosshandlare och de bodde vanligtvis i Göteborg, men halva året tillbringade Elin på herrgården Nolinge i Grödinge.

På tåget fanns en damkupé. Hit fick inga män komma.

Barbro Gramén om nymodigheten tåg

Tonåringens anteckningar från åren 1874-1880, från att Elin är 16,5 år till att hon är 22 år och gifter sig, har hembygdsföreningen fått låna av Sörmlands museum. Bland annat får läsarna följa med när Elin åker in till Stockholm för att shoppa. Inget konstigt i dag – men absolut inte vardagsmat för vanliga ungdomar på den tiden.

– Hon åker in till Stockholm över dagen och springer i bodar. Hon gör också ärenden och går på Nationalmuseum som är alldeles nybyggt, säger Barbro Gramén.

Sin blivande fästman kallar hon också vid efternamn ända tills han har friat.

Barbro Gramén om titlar och namn

Resan in till stan gick med tåg. Men först med häst och vagn till Tumba. Elin körde själv ekipaget på krokiga vägar.

Boken ”Elins tonårsdagbok” innehåller gamla foton, men också nytagna av Isabella Magnerholt. Foto: Isabella Magnerholt

– Hon kliver på i Tumba. Stambanan är bara 10 år gammal och stationshuset på Stockholms centralstation byggd några år innan. Hon åker första klass. På tåget fanns en damkupé. Hit fick inga män komma, berättar Barbro Gramén.

Fakta

Boksläpp lördag 11 maj i Vasastugan, Vårsta.

  • Flera personer har bidragit till boken ”Elins tonårsdagbok” som ges ut av Balkong förlag.
  • Bland dessa kan nämnas Barbro Gramén som varit redaktör, Stig Geber som stått för personfakta och rett ut släktförhållanden och Isabella Magnerholt som tagit foton.
  • Lördag 11 maj klockan 14 är det boksläpp i Vasastugan.
  • Då kommer förlaget, Barbro Gramén och Stig Geber för att berätta om boken tillkomst.
Visa merVisa mindre

I dagboken omnämns även dåtidens krigsfartyg. Fyra monitorer som Elin ser vid en flottmanöver vid Skansundet.

Samtida monitor med besättning. Foto: DigitaltMuseum

Och så klart den hemska olyckan när en häst biter ihjäl en skötare på Nolinge gård. Händelsen finns omnämnd och belagd i olika tidningsartiklar.

Den som läser boken höjer kanske på ögonbrynen stundtals.

– De är ett stort gäng som umgås. Men hon nämner alla vid titel och efternamn. När hon skriver Herr Stråle ser man kanske framför sig en gubbe, men de är unga, leker och gör barnsliga saker. Sin blivande fästman kallar hon också vid efternamn ända tills han har friat, först då skriver hon Albin i dagboken, säger Barbro Gramén.