– Det är, som du ser, inte riktigt klart än, hälsar pastor Hans Erik Bylund när Mitt i kliver in i Pingstkyrkan i Tumba.

Golvskyddspapper varvat med maskeringstejp och en salig mängd byggdamm fyller kyrkans lokaler. Men förändringen syns direkt. Det första man välkomnas av är en helt ny foajé – kyrktorg som kyrkan själv kallar den – innan man tar sig vidare in i kyrkosalen. Här är förvandlingen som störst.

Förutom nytt golv och en ny balkong som blickar ner mot den sprillans nya scenen har man också byggt till så att kyrkan blivit ännu större.

– Tidigare kunde vi ta emot 450 personer, men nu har vi plats för 600, säger Hans Erik Bylund.

– Då var det främst vår barn- och ungdomsverksamhet som blev lidande. De höll till i fikaavdelningen på nedervåningen, och fick snabbt flytta på sig för att göra plats när det var dags för fika efter gudstjänsterna. Men nu kommer vi kunna servera fika i en sal intill kyrkosalen, och barnen kan göra sitt utan att bli bortjagade.

Centrumplanerna gick i stöpet

Det var i februari i fjol som första spadtaget togs för utbyggnaden av kyrkan av pastorn själv. Då stod det också klart att de ursprungliga centrumplanerna, med nytt centrum och flera nya bostäder, som kommunen och centrumägaren planerade för hade gått i stöpet.

https://www.mitti.se/nyheter/kyrkan-tar-spadtag-forst-ut-att-bygga-nytt-i-tumba-c/lmtbr!7993063/

Kort därefter slog pandemin till, och kyrkan fick inte längre ta emot några besökare. Sedan dess har Pingstförsamlingen, i omgångar i takt med att restriktionerna förändrats, samlats på andra sätt.

– Men det var främst när pandemin slog till som vi kände att vi skulle ha tid att göra det här. Som du ser så finns det en del saker kvar att göra om vi ska kunna öppna till målsatta första advent, säger Hans Erik Bylund.

Kommer ni hinna då?

– Ja, det tror jag verkligen. Det blir några sena kvällar med mycket jobb, men det kommer gå.

Det är dock endast fikaavdelningen och den stora gudstjänstsalen som lär stå helt klara till första advent. Barn- och ungdomsavdelningen planeras kunna invigas först i mars nästa år.

Första advent blir den första stora gudstjänsten i kyrkans lokaler på länge. Då utlovas dop, tårta, musik och fest.

– Vi har inte kunnat samlas för att det har varit rörigt med både bygget och pandemin. Men församlingen håller ihop, och vi hittar nya sätt att göra det på. Och jag tror att den nya kyrkan kan få symbolisera framtidstro, för hela församlingen har varit med på ett eller annat sätt, säger Hans Erik Bylund.