Insats. Polisen kom till Gömmaren och grep mannen. Foto: Läsarbild

Tjuvfiskare togs på bar gärning – döms till böter

I höstas greps en fisketjuv på bar gärning i Gömmaren. Nu har han dömts för brott mot fiskelagen till dagsböter.

  • Publicerad 16:06, 3 jun 2022

Natten till den 16 november hade Långsjö Gömmarens fiskevårdsförening extra tillsyn och nattpatrullerade vid sjön. Eftersom flera medlemmar klagat på att fiskebeståndet minskat misstänkte man att det förekom olovligt fiske. Klockan var över 01 när de fick syn på en gummibåt ute på Gömmaren.

– Mannen i båten hade släckt pannlampa och var väldigt svårupptäckt. Vi inväntade honom tills han kom tillbaka till land. Det visade sig att hela båten var full med fisk. Det var ädelfisk, framför allt regnbåge, som vi planterat. Han hade flera nät i båten, berättar Magnus Nylund, ordförande i Långsjö Gömmarens fiskevårdsförening.

Det fanns ett 25-tal ädelfiskar i båten. Mannen hade en kniv framme och det blev ett dramatiskt gripande.

– Vi avväpnade honom. Sedan började han springa och flydde in i skogen. Men vi fick tag i honom snabbt.

De övermannade honom och kallade på polis.

Krävs fiskekort

Det krävs fiskekort för att fiska i sjön, och det är även förbjudet att fiska vintertid. Man får endast använda ett fiskespö när man fiskar, det är förbjudet att fiska med nät.

Mannen, som är i 45-årsåldern, har hävdat att han inte visste att det behövdes fiskekort i Gömmaren. Tingsrätten anser dock att han måste ha insett att han inte hade rätt att fiska utan tillstånd.

Mannen hade även amfetamin på sig vid gripandet. Han har uppgett att han fått det för att hålla sig vaken och att han inte visste att det var olagligt. Han har dock även tidigare dömts narkotikabrott.

Tingsrätten dömer mannen för brott mot fiskelagen och ringa narkotikabrott till hundra dagsböter. Han ska även betala skadestånd till Gömmarens fiskevårdsförening.

Här krävs fiskekort

Det krävs fiskekort för att fiska i Huddinges sjöar. Det köper man genom Sportfiskarna Stockholmsdistrikt. Genom sportfiskekortet har man också möjlighet att fiska i många sjöar i hela Stockholmsområdet.

För fiske i Gömmaren skaffas fiskekortet via Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening.

Du behöver inget fiskekort för vanligt fiske i Albysjön och Vårbyfjärden, dock för kräftfiske.

Visa merVisa mindre