Marie Källström från Citypolisen letar spår inbrottstjuvarna lämnat efter sig. Foto: Åsa Sommarström

Tjuven trivs i Täby – få inbrott klaras upp

Polisen och grannsamverkans senaste satsningar kan ha gett effekt i Täby. Men tittar man på anmälda inbrott i år verkar inbrottssiffrorna vara på väg upp igen.

  • Publicerad 15:55, 22 sep 2017

Statistiken visar också att Stockholmspolisen är sämst i landet på att lösa inbrott. I bara två procent av alla anmälda inbrott har en tjuv kunnat dömas, och för lägenhetsinbrott är motsvarande siffra knappa 1,5 procent.

Viktigt att anmäla

Varför ska man då anmäla? Det finns flera anledningar menar Täbypolisen Mats Hessler som är expert på inbrott.

– Förutom att försäkringsföretagen ofta kräver att man gör en polisanmälan, ger man också polisen en chans att spåra gärningsmannen och koppla ihop flera inbrott med varandra, säger han.

Polisen lägger ner mycket tid och omsorg när det handlar om bostadsinbrott eftersom det kan vara en mycket obehaglig upplevelse för den som drabbas.

– Många säger att de inte vill flytta tillbaka efter att tjuvarna varit inne i och rotat i det mest privata man har. Man kan därför kontakta polisen för råd och stöd.

Vanligare att dömas för häleri

Flera poliser som Mitt i pratat med pekar också på att många gärningsmän som gjort inbrott oftare döms för häleri, det vill säga att tjuven kan kopplas till stöldgodset men inte till själva inbrottet. Men någon sådan klarlagd statistik finns inte.

Om ett bostadsområde drabbats av ett inbrott och gärningsmannen lyckats, finns det en förhöjd risk att även andra bostäder drabbas. Enligt Mats Hessler är därför grannsamverkan bland de bästa att engagera sig i för att slippa inbrott.

– Tala med grannarna, håll uppsikt tillsammans och berätta när du åker iväg. Det är ett jättebra forum att utbyta råd och hjälpa varandra.


Så många inbrott har det skett i din kommun:

Siffrorna avser antal inbrott per år

*2017 avser t.o.m. augusti.

Källa: Brå