Hisako Mizunos vita huslyktor kom tillbaka. Foto: Privat Foto: Läsarbild Hisako Mizuno

Tjuven lämnade tillbaka Hisakos stulna lyktor

I slutet av oktober blev Hisako Mizuno bestulen på fyra lådor som var fyllda med hennes konstverk – 142 ljuslyktor i keramik. Nu har hon fått tillbaka dem. – Jag tror att tjuven fick dåligt samvete, säger hon.

  • Publicerad 11:29, 13 nov 2018

När konstnären Hisako Mizuno, som har ateljé i G-studion i Gustavsbergs hamnområde, kom till ateljén den 29 oktober fick hon en chock. 142 av hennes keramikverk, som skulle skickas till en kund, var stulna.

Hon hade lämnat två pallar med kartonger som hon packat ner ljuslyktorna i.

Händelsen polisanmäldes som stöld och Hisako Mizuno la ut efterlysningar i sociala medier. Mitt i Värmdö skrev också om stölden.

Nu har hon fått tillbaka dem. Den 2 november fick hon ett sms från en okänd person med information om att det fanns några kartonger som liknade de hon efterlyst på en parkeringsplats i närheten.

– Jag trodde inte det var sant först, men jag åkte dit direkt, säger hon.

Dåligt samvete

Och det var hennes lådor. Hon tror att tjuven fick dåligt samvete och lämnade kartongerna på parkeringsplatsen. I vanliga fall brukar hon packa i neutrala flyttlådor, men i det här fallet kom en av de mindre kartongerna från märket Fiskars.

– Det kan också vara så att tjuven trodde att innehållet skulle vara varor från Fiskars, och blev besviken när det bara var ljuslyktor, säger hon.

Hann skicka till kund

Det var tur att tjuven inte insåg att det var konstverk det rörde sig om. Nu hann Hisako Mizuno leverera lyktorna till kunden i tid.

– Jag är så tacksam över alla som delade mitt inlägg med efterlysningen efter stölden, och tidningarna som skrev om det, säger hon.