Bronsfåglarna har flyttat hem igen. Foto: Mostphotos

”Tjuven kanske har blivit frälst”

Under förra året stals gravutsmyckningar, små fåglar i brons, från kyrkogården i Vallentuna. Nu har de kommit tillbaka. – Vi har aldrig tidigare varit med om att de dyker upp igen, säger kyrkogårdschef Tomas Halberg.

  • Publicerad 18:34, 8 jan 2019

Trots att det inte ska hända sker ibland stölder från gravvårdarna på Vallentuna kyrkogård. Dessa kan vara utsmyckade på olika sätt och förra året anmälde flera personer att det försvunnit små bronsfåglar från anhörigas gravar. Församlingen misstänkte att metallen gör de små skulpturerna stöldbegärliga och trodde att de flugit sin kos för gott.

Men när kyrkogårdsarbetare Challis Persson i mellandagarna skulle städa vid minneslunden gjorde hon en oväntad upptäckt. Någon hade placerat ut hela 15 bronsfåglar i ett galler där anhöriga brukar ställa gravljus. 

– Jag blev väldigt glad när jag hittade dem, säger hon. Nu har det varit en man här och hämtat två fåglar som satt på en anhörigs grav. Han var så ledsen när de stals för de hade valts ut med sådan omsorg. 

Orsaken till att fåglarna kommit tillbaka till Vallentuna kyrkogård är höljd i dunkel.

 Om det är någon liten fågeltjuv som fått kalla fötter eller blivit frälst vet vi inte. Men det verkar i alla fall vara en tjuv som fått dåligt samvete, vilket är fint i sig. Några har vi redan identifierat och gravrättsinnehavarna har fått tillbaka dem, säger Tomas Hallberg.

Juridiskt sett tillhör fåglarna alltså de anhöriga som sköter om graven. De får nu höra av sig till församlingen så att de mot beskrivning kan få sin fågel tillbaka. För de små skulpturerna ser inte alldeles likadana ut.

Nyfrälst tjuv

–  Sedan får de välja om de vill sätta tillbaka fågeln. Det är upp till dem.

Att det stjäls på kyrkogården är tyvärr inte nytt för Tomas Hallberg. Men han har aldrig varit med om att stöldgodset kommer tillbaka.

Församlingen har inte fört bok över hur gravarna ser ut eller vilka som bestulits. Därför vet de inte var fåglarna hör hemma. Av de 15 fåglar som nu kommit tillbaka visste församlingen bara i två fall på vilka gravar de hör hemma. Tre fåglar har hittills blivit återlämnade till sina ägare.

– Så om någon gravrättsinnehavare vet att en fågel försvunnit får man komma hit antingen med en polisanmälan eller beskriva själv hur den såg ut. Vi vet inte heller om alla försvunnit härifrån. De kan komma från andra kyrkogårdar.