Tjuven försökte bryta sig in i Noas rum

När 16-årige Noa gläntade på rullgardinen stod en inbrottstjuv utanför fönstret. Samtidigt som inbrotten peakar i Tallkrogen har polisen slutat jobba med synlighet i området. – Som det är nu är det inte okej, säger mamma Sandra Lindquist.

  • Publicerad 16:45, 15 feb 2017

Familjen Magnusson Lindquist bor mitt i inbrottsbältet på gränsen mellan Tallkrogen och Gubbängen. För ett år sedan krossade någon rutan på deras bil. Ratten och instrumentbrädan stals. En kväll för tre veckor sedan fick de påhälsning igen.

Hörde ljud från fönstret

Äldsta sonen Noa låg i sitt rum och var på väg att somna när han hörde ljud.
– Jag trodde först att det var från övervåningen men sen blev ljuden mer metalliska och så kom det en knackning. Jag lyfte lite på hörnet av rullgardinen och då såg jag honom stå där och hålla på med sin väska, berättar Noa Lindquist.

 

”Jag gick upp och hämtade basebollträet”

Fredric Magnusson

Han gick in till styvpappa Fredric i rummet bredvid och berättade att det var någon utanför.
– Jag gick upp och hämtade basebollträet och gick ut. Men då var han redan försvunnen, berättar Fredric Magnusson.
Polisen var snabbt på plats och spårade med hundar – dock utan resultat. För familjen blev det en otrygg natt i huset.
– Noa är ganska cool av sig. Det var värre för mellangrabben. Han var upp halva natten och gick och kände på dörrhandtagen så att det var låst, berättar Fredric Magnusson.
– Ens hem är ens borg. Man undrar vad som hänt om han kommit in. Nu tycker jag det är obehagligt att vara ensam hemma, säger Sandra Lindquist.

Tallkrogen och Gubbängen värst utsatt

Sedan i november har inbrotten i Farsta lokalpolisområde exploderat. Tallkrogen och Gubbängen har turats om att toppa statistiken. I de lokala Facebookgrupperna är varningar för inbrott numera det vanligaste inlägget.
Är oron för tjuvar priset man får betala för att bo i ett småhusområde i södra Stockholm?

Inte prioriterat av polisen

Svaret tycks vara ja. Som Mitt i skrev om i höstas lägger Farstapolisen numera sina yttre förebyggande resurser på områdena Farsta strand och Farsta. Våld i offentlig miljö, narkotika, trafik och kriminella grupperingar prioriteras.
– Vi har duttat runt. Nu ska vi vara där det sker mest brott. Det innebär att vi kommer att synas mindre i vissa stadsdelar, förklarade lokalpolisområdeschefen Susanne Wikland i en intervju i oktober.
Ska man hårdra det ligger alltså Tallkrogen i fel ände av lokalpolisområdet  – och invånarna är utsatta för fel sorts brott.

Jobbar inte med synlighet

Peter Aasa, kommunpolis med extra koll på inbrott, bekräftar att Farstapolisens arbete ser annorlunda ut nu än för några år sedan. Att försöka förebygga inbrott genom synlighet har de slutat med.
– Vi har försökt jobba så tidigare men vi tycker inte att det har så stor effekt. Det är svårt att förutsäga var tjuvarna ska vara. Men inbrott är fortfarande ett allvarligt brott. När ett pågående inbrott larmas ut får det högsta prioritet.
Nu har det varit många inbrott i Tallkrogen. Vad gör ni med anledning av det?
– Vi kommer att utbilda nya kontaktombud för att effektivisera grannsamverkan i Tallkrogen.
Vad kan man som husägare göra för att skydda sig?
– Den absolut vanligaste vägen in för tjuvarna just nu är genom att bryta upp fönster. Att investera i fönsterlås alternativt att skruva fast fönster eller att montera brytskydd kan vara bra brottsförebyggande metoder. Ett fönsterlås håller ihop fönsterkarm och båge vilket gör det svårare för inbrottstjuven att bryta sig in.
– Sen är det viktigt att så många som möjligt är vaksamma i vardagen och att man uppmärksammar att man ser personer som rör sig i området. Vid misstanke om pågående eller nära förestående inbrott ska man ringa direkt till polisen.

Familjen frågande

Familjen Magnusson Lindquist talar väl om polisen som var snabbt på plats efter inbrottsförsöket och spårade med hund. Men de är frågande till varför myndigheten har valt bort synlighet i området.
– Jag kan tycka att det är lite konstigt. Jag tror absolut att synlighet har en avskräckande effekt. Och just nu händer det oerhört mycket här i området, säger Sandra Lindquist.
Erika Sallander är utredare på Brottsförebyggande rådet och en varm förespråkare för grannsamverkan. Hon tror på en kombination av vaksamma invånare och aktiv polis.
– Stora studier visar att polisens synlighet kan ha viss effekt vid så kallade hot spots, alltså där det sker många brott. Nackdelen kan vara att det inte håller över tid. Polisen kommer och går. Det är därför det behövs ett samarbete mellan polis och invånare, säger hon.

Fakta

Så skyddar du din bostad

*Aktivera grannarna i grannsamverkan
*Se över låsen på fönster och dörrar
*Förvara inte värdefulla verktyg och maskiner i förråd med undermåliga lås och dörrar
*Märk dina värdesaker så de blir spårbara – märkta föremål är svårare att sälja vidare
*Lås in värdesaker och id-handlingar i säkerhetsskåp
*Installera ett larm

Källa: Stöldskyddsföreningen

Fakta

Här är det värst

138 inbrott anmäldes i Farsta lokalpolisområde november-januari. Motsvarande tid för ett år sedan anmäldes 101.

Under november och januari toppade Tallkrogen inbrottsligan. I december anmäldes flest i Gubbängen.

Källa: Polisen Farsta