Tjuvarnas byte – 35 meter lång byggställning

Det lär knappast ha varit en snabb stöldkupp. Tjuvarna som slog till i Upplands Väsby fick med sig en 35 meter lång och nio meter hög byggställning. Nu utfäster ägaren en belöning för att få den tillbaka.

  • Publicerad 15:47, 2 nov 2015

Byggnadsställningen stod uppställd för att byta ut fasaden till Friskis & Svettis lokal i Johanneslunds industriområde från trä till plåt. Men under natten mellan fredag och lördag stals den.

– Det var en ledare som kom ner i lördags morse och tyckte det såg lite tomt ut. De har till och med tagit underläggen som ställningen stod på. De har tagit rubbet, säger Ricky Svensson, ideellt arbetande fastighetsskötare på Motionshallen i Väsby, som är beställare för fasadjobbet.

Han har aldrig tidigare hört talas om någon liknande stöld.

– Vi är förvånade. Att stjäla verktyg är vardagsmat, men att montera ner en hel ställning är spektakulärt, säger Ricky Svensson.

Stölden begicks i mörker, efter att tjuvarna plockat ner belysningen som var uppsatt på fasaden.

– De ville väl jobba i mörker. De måste ha varit minst tre-fyra stycken och haft bra kunskap om hur man gör sådant här. Det måste ha varit ett beställningsjobb, tror Ricky Svensson.

Martin Bengtsson driver företaget MM Byggnadsställningar som äger ställningen. Han menar att det normalt tar åtminstone fyra timmar att montera ner en ställning av den här storleken, om man kan sin sak.

– Sedan ska det packas på bil också. Det är knappt så det får plats på en lastbil och har de haft mindre bilar kan de inte ha hunnit särskilt långt för att packa om det. Ställningen väger minst ett par ton.

Enligt Martin Bengtsson är byggnadsställningen värd omkring 300 000 kronor och lätt att sälja på andrahandsmarknaden.

– Det är inga problem att bli av med och det är svårt att spåra. Även om vi märker allt med rödfärg så är det lätt att gnugga bort.

Stölden är polisanmäld, men Martin Bengtsson försöker påskynda utredningen på egen hand.

– Jag har pratat med Trafikverket om att få ut filmer från rödljusen i närheten. Och så är jag övertygad om att någon måste ha sett något. Även om det ligger avsides i utkanten av en företagsby så måste någon ha gått förbi där under natten.

Han har utfäst en belöning på 10 000 kronor till den som ser till att ställningen kommer till rätta.