Tjuvarna körde rakt in i butiken

Tio sopsäckar fyllda med hårda paket stals vid en postkupp mot Hemköp i Rotebro före jul. – De är där de stora pengarna finns, säger handlaren Lars-Olov.

  • Publicerad 13:39, 23 dec 2012

Kameror, datorer och mobiltelefoner.

Dagarna innan jul fylls hyllorna inne hos postombuden till brädden med hårda paket.

Det visste tjuvarna som slog till mot Hemköp i Rotebro tidigt på morgonen den 14 december.

– Det var posten de var ute efter. Det ser vi på filmerna. De fick med sig tio sopsäckar med paket, säger handlaren Lars-Olov som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen.

Tidigt på fredagsmorgonen forcerade tjuvarna den jalusiförsedda ingången till köpcentrumet med hjälp av en bil.

Inte bara entrén utan en hel vägg slets sönder då bilföraren kryssade mellan stensuggorna som satts ut för att förhindra den här typen av brott. Väl inne i centrum krossade gärningsmännen en glasdörr in till butiken och plockade på sig paketen. Därefter försvann de i samma bil som de använt som murbräcka för att ta sig in i centrumet.

I februari utsattes butiken mitt emot för ett liknande inbrott. Även då användes en bil för att forcera köpcentrumets entré.

– Vi har en hög säkerhet, men man tar sig in om man verkligen vill. Den här gången använde de en bil, nästa gång kanske det är en traktor, säger Lars-Olov.

Tidpunkten för kuppen tror han inte var någon slump.

– Tjuvarna vet om att det finns mycket att hämta så här års. Det finns inget som ökar så mycket som handeln på nätet. Och var hamnar allting? Hos oss, säger Lars-Olov.

Det här är andra gången Hemköp i Rotebro utsätts för en postkupp innan jul.

För två år sedan var butiken med om en liknande stöld.

Då handlade det dock om proffs som specialiserat sig på inbrott hos postombud.

– Den här gången var det snorungar. Det ser man på övervakningsfilmerna, säger Lars-Olov.

Värdet på stöldgodset vill han inte avslöja.

Enligt Posten förekommer stölder av paket, men man har ingen information om att det skulle vara vanligare vid jul.

– Vi jobbar ständigt med att förbättra säkerheten, men hur kan jag inte berätta, säger Maria ­Ibsén, pressinformatör vid Posten.

I samband med stöld av varor som hanteras av Posten kontaktas alltid avsändaren som också är den som kan ställa krav på ersättning.

Mottagaren drabbas alltså inte ekonomiskt, men kanske inte får julklappen som någon givare ­beställt med leverans via posten i tid.

– Hur avsändare gör vet jag inget om. Man har säkert olika rutiner. Men har man inte fått en julklapp man beställt på nätet så kan man som kund alltid kontakta avsändaren, säger Maria Ibsén.

Polisen har både vittnen och övervakningsfilmer från inbrottet, men veckan efter händelsen hade ännu inte någon gärningsman kunnat gripas.

– Det är ett av hundratals inbrott vi jobbar med just nu, säger Benny Strömqvist vid polisen i Sollentuna.

Fakta

Försäkring bra för dyrbara paket

Vanliga paket som skickas med Posten är försäkrade upp till ett värde av 50 000 kronor.

Vid försändelser med högre värde rekommenderas att teckna tilläggsförsäkring.

Som mest ersätter Posten förluster på upp till en halv miljon kronor.

Källa: Posten

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

SL: Nu öppnar vi framdörrarna på bussarna

Nyheter Blir först i Sverige Genom att installera skyddsglas vid förarhytten i bussarna blir SL först i Sverige att öppna framdörrarna under coronapandemin.fredag 4/12 15:00

Rättegång ställdes in då fritagning befarades

Nyheter Mystiskt telefonsamtal till häktet väckte misstankar Attunda tingsrätt ställde på torsdagen in rättegången mot en 16-årig pojke och tre gängkriminella som åtalats för inblandning i ett misslyckat beställningsmord. Orsaken var att man befarade ett...fredag 4/12 12:15

Besöksförbud införs på alla äldreboenden i Sollentuna

Nyheter Sista åtgärden enligt FHM – men nu är den här För att värna äldres hälsa och bromsa risken för smittspridning tog Folkhälsomyndigheten i går beslut om besöksförbud på samtliga särskilda boenden för äldre i Sollentuna kommun.fredag 4/12 11:15