Maria Bloms familj känner sig fortfarande sårbara efter inbrottet förra hösten. Foto: Läsarbild Frans Lundquist och Most Photos

Tjuvarna gick in medan familjen sov

När familjen vaknade stod ytterdörren och köksdörren på glänt. Snart insåg de att tjuvarna slagit till medan de sov – datorer, mobiler, plånböcker och bilarna var borta. – Händelsen har satt djupa spår, säger Maria Blom.

  • Publicerad 17:03, 14 jun 2018

Det var i oktober förra året som familjen Blom Lundquist vaknade på morgonen i sin villa i Djursholm och upptäckte att någon eller några varit inne i deras hem under natten. Ytterdörren och köksdörren stod på glänt. Båda bilarna saknades. Eftersom familjen sover på övervåningen i ett souterränghus hade de inte hört något under natten. Tjuvarna hade främst hållit till på bottenvåningen, men en Globalkniv från köket på mellanvåningen var borta.

– Någon har gått och hämtat kniven från köksbänken och man kan ju undra vad den skulle användas till, säger Maria Blom, som bor i huset med sin man och tre barn.

Polisen grep en misstänkt bara några dagar senare. Han ingår i den liga om åtta personer som nu åtalas för 13 brott runt om i Stockholm, varav fem i Danderyd. I måndags började rättegången mot ligan.

– Man kände sig ganska utsatt när det hände. Vi blev av med telefoner och bilar. Vi kunde inte få ut några pengar från våra bankkonton. När systemen faller inser man hur sårbar man är, säger Maria.

Kameraövervakning och staket

Tjuvarna tog familjens bilar, mobiler, datorer, tv-apparater, plånböcker, foton. Men det är inte sakerna Maria saknar.

– Tyvärr tog de båda datorerna med bebisbilderna på vår yngsta son. Det saknar jag mest.

Hur känns det nu?

– Min man är fortfarande upprörd. Han har satt upp många kameror i trädgården. Barnen var skräckslagna. De rycker till om man går in till dem på natten. Då tror de att det hänt något.

– Jag känner att det är lugnt nu. Det är när man är bortrest som man är extra vaksam. Många har byggt upp staket och grindar den senaste tiden. De ploppar upp överallt här.

Hur känns det att huvudförhandlingen har inletts?

– Det är naturligtvis skönt. De har gått över alla gränser, hotat till sig bilar och gått väldigt långt från det samhälle man är van vid och vuxit upp i. Det är positivt att polisen gör sitt arbete. De har haft span på killarna länge och hade mycket att gå på. Många har ställt upp med vittnesmål.