Tjuvarna borrade upp låset – mitt på dagen

Mitt på blanka dagen borrade tjuvarna upp hela låset till lägenheten på Kungsholmen, gick in och stal allt av värde. Ett ovanligt tillvägagångssätt, enligt polisen, som tror att det handlar om utbildade inbrottstjuvar.

  • Publicerad 13:26, 9 maj 2017

– De gjorde det mitt på dagen och det måste ha låtit mycket för lås-cylindern och den förstärkta cylindern på dörren var helt demolerad. Det kändes overkligt, att det är något man gör i amerikanska filmer, säger lägenhetsinnehavaren som vill vara anonym, till Mitt i.

Det var i mitten av april som inbrottet skedde. Någon gång på förmiddagen hade tjuvarna tagit sig in i flerfamiljshuset, tagit sig längst upp och fram till lägenheten. De tejpade för titthålen på granndörrarna så att ingen kunde se ut. Sedan började de borra upp låset.

– När jag kom hem så var det ett hål där nyckelhålet ska sitta. Det var helt borta. Det spelade ingen roll att vi hade säkerhetsdörr.

”Klär ut sig i snickarbyxor”

De flesta i huset var på jobbet, men lägenhetsinnehavaren berättar att en av grannarna, några våningar ner hade hört att de hade borrat, men att hon trodde att det bara var någon som renoverade.

– Det pågår ju byggen överallt och många renoverar sina lägenheter. Många inbrottstjuvar klär ut sig i snickarbyxor eller arbetskläder. Då är det lättare att ta sig in obemärkt, säger Kjell Rydeling, som är kriminaltekniker på Stockholmspolisen.

Enligt Kjell Rydeling är detta ett mycket ovanligt sätt att bryta sig in på.

– Det är ovanligt. Att borra upp ett lås på det här sättet låter ju fruktansvärt mycket. Oftast är det om personer som har någon form av utbildning, låssmeder eller liknande, så de vet vad de gör, säger han.

Det är otroligt svårt att skydda sig mot den här typen av inbrott. Det vanligaste är att tjuvarna tar sig in med en låsslunga, då kan man klara sig genom att använda en kåpa på insidan av dörren.

Verkade vara proffs

I lägenheten på Kungsholmen hade tjuvarna vänt upp och ner på hela lägenheten i jakt på värdesaker och de verkar ha vetat vad de ville ha med sig.

– De verkar vara proffs, de rev ut allting och tog med sig allt av värde. De tog saker som de kunde sälja, smycken, klockor och datorer till exempel, säger lägenhetsinnehavaren.

Hen berättar att det kändes oerhört kränkande att någon rotat runt bland sakerna och berättar att hen, efter det som har hänt, är mer på sin vakt.

– Man tror att man är skyddad i en lägenhet i ett flerbostadshus. Men det känns som att det bara handlar om tur eller otur, säger hen och fortsätter:

– Även om jag försöker att tänka logiskt och att det handlar om otur, så är jag mer misstänksam och tittar noggrannare på de som släpps in genom porten till huset och så vidare. Jag är mer på min vakt, helt klart.


Fakta: Inbrotten ökar på Kungsholmen

Antal inbrott i lägenheter

Källa: Brå