Tjuvar stal för 150 000 i garaget

Tjuvarna bröt sig in i Christian Lindholms garage och stal bland annat en vattenskoter och en motocrosscykel. Men drygt två veckor senare har polisen inte hunnit börja utreda fallet. Dåligt, tycker Christian – men polisen hänvisar till prioriteringar.

  • Publicerad 17:29, 23 feb 2014

På morgonen den 4 februari fick Lidingöbon Christian Lindholm veta att någon gjort inbrott i hans garage under natten. Ytterdörren var uppbruten och en vattenskoter, en motocrosscykel och en radiostyrd bil hade stulits. Christian Lindholm hade tidigare lagt ut vattenskotern till försäljning på Blocket och spekulanter hade varit i garaget för att titta på den.

– I vanliga fall brukar jag inte visa upp saker där jag förvarar dem men nu skulle jag åka utomlands och hade inte tid att flytta skotern, säger Christian Lindholm.

Direkt efter inbrottet gjorde polisen en brottsplatsundersökning. En vecka senare ringde Christian Lindholm till Lidingöpolisen för att fråga hur det gick. Men då hade inbrottet fortfarande inte börjat utredas eftersom polisen inte fått tag i någon handläggare.

– Jag frågade om de hade kollat de uppgifter jag gav dem men det hade de inte. När jag frågade varför sa de att det här inte räknades som ett grovt brott, trots att värdet på grejerna ligger på ungefär 150 000 kronor.

Christian Lindholm tycker att fallet inte borde vara svårt att utreda. Han menar att tjuvarna måste ha använt en lastbil för att frakta stöldgodset och man enkelt skulle kunna se vilka bilar som passerat bron genom att titta på bilder från fartkameran vid Ropsten. Men i slutet av förra veckan hade polisen ännu inte börjat utreda fallet – trots att Christian själv har teorier om vad som kan ha hänt.

– De ställde inga frågor utan jag fick själv försöka ge dem tips och jag är ju inte polis, säger Christian Lindholm.

På närpolisen menar man att tillgreppsbrott kan få stå tillbaka när annat måste prioriteras. Enligt Cajsa Velden, närpolischef, betar man av ärenden i den ordning de kommer in.

– Det finns en tid då ärendet ligger och väntar eftersom vi måste prioritera till exempel ungdomsbrott. Men vi jobbar på så fort det går, säger hon.

Varför har ni inte plockat ut bilder från fartkameran?

– Det finns möjlighet att göra det, men det är reglerat. Vi sitter inte och rullar tummarna, men ärendena ligger på hög och vi jobbar på så fort det går.

Fakta

30 procent fler källarinbrott

På Lidingö har inbrotten i källare och på vindar ökat från 20 år 2009 till 26 förra året – en ökning med 30 procent.

I Stockholms län ökade antalet källarinbrott med 18 procent förra året.

Även villainbrotten har blivit fler på Lidingö. 2012 inträffade 84 villainbrott, förra året 112.

Visa merVisa mindre