Lugn. Österåkersbon Lena Darrell har hört talas om störsändare, men är för egen del inte orolig: ”Det finns inget att stjäla i min bil”. Foto: Mikael Andersson

Tjuvar med störsändare härjar på parkeringar i Åkersberga

På kort tid har flera fall inträffat då bilägare inte kunnat låsa sina bilar på parkeringar i Åkersberga. ”Gärningsmännen stör ut låsningen med störsändare” säger Anders Enquist, polisinspektör.

  • Publicerad 11:00, 11 maj 2021

Jag klickade en gång, två, tre, fyra gånger. Men när jag kände på dörren var den fortfarande olåst.

– Rådet till allmänheten är: Var uppmärksam när du låser bilen så att den verkligen blir låst, säger Anders Enquist som arbetar som brottssamordnare på polisen i Södra Roslagen.

Sedan februari har minst 16 fall av stölder eller försök till stölder med störsändare polisanmälts i Åkersberga vid Willys/Rusta och Coop, berättar han.

Men mörkertalet kan vara stort. Så sent som förra veckan upptäckte flera Åkersbergabor att de inte kunde låsa sina bilar när de parkerat för att handla. Tjuvarnas tillvägagångssätt är enkelt: Med en elektronisk manick slår de ut signalen från bilägarens nyckel så att dörren förblir olåst. Sedan länsar de bilen medan du är och handlar.

– Jag hade läst om det på Facebook och tänkte att jag skulle vara uppmärksam, berättar Åkersbergabon Lina Dahlgren som ställde sin bil på parkeringen mellan Willys och Rusta på eftermiddagen i fredags förra veckan.

– Jag klickade en gång, två, tre, fyra gånger. Men när jag kände på dörren var den fortfarande olåst. Det var väldigt obehagligt.

Detsamma hände Emma Skille, på samma parkering, samma eftermiddag.

– Den låste inte. Jag testade flera gånger sedan ringde jag polisen.

Andra vittnar om att liknande händelser på parkeringen vid Willys, men även i centrum och vid ICA Favoriten. I flera fall har bilägarna upptäckt att dörren inte låst, men i några fall har det gått illa och tjuvarna har länsat bilen.

Vad hände när du ringde till polisen?

– Polisen frågade: ”Ser du någon misstänkt bil?” Men det var ju fredag så det var massor av bilar på parkeringen, berättar Emma Skille.

– Sedan frågade de: ”Ser du någon som sitter ensam i en bil?” Men det var ju massor som satt kvar i sina bilar för man ska ju handla ensam. Sedan hörde jag att de skickade en polisbil.

Tjuvar med störsändare slår till under julhandeln

Enligt polisen samarbetar man med handlare för att informera om hur man kan undvika att bli bestulen. Som alltid gäller det att inte lämna värdesaker i bilen, inte ens dolt, och att vara uppmärksam så att bilen verkligen blir låst.

Polisen uppger att man har uppslag att arbeta med, men ännu inte gripit någon för händelserna i Åkersberga.

Flera fall med störsändare ska ha inträffat på parkeringen mellan Willys och Rusta i Åkersberga. Foto: Mikael Andersson