Ap-stöld. Gorillan Sally Jones är tillbaka på Bokslukaren med Johanna von Horn efter ett dramatiskt bortrövande förra veckan. Foto: Michael Toll

Tjuvar gav sig på fel apa – fick hela Mariatorget efter sig

När populära gorillan Sally Jones stals från barnbokhandeln fick tjuvarna hela Mariatorget efter sig. ALLA ville rädda apan.

  • Publicerad 11:11, 29 jun 2017

I snart tio år har apan Sally Jones hängt på barnbokhandeln och fiket Bokslukaren på Mariatorget. Så länge det inte regnar eller snöar sitter hon alltid utanför affären och hon har med åren blivit kvarterets stora dragplåster.

– Varje dag är det folk som fotar sig med Sally. Förskolegrupper tar omvägar förbi bokhandeln bara för att hälsa på henne. Det har faktiskt hänt att brandbilar stannat här utanför för att ta selfies med henne, säger en av Bokslukarens ägare Johanna von Horn.

”Alla vill fotas med gorillan”

Sally Jones är med andra ord van vid att få mycket uppmärksamhet men förra torsdagen, dagen innan midsommarafton, blev en ovanligt omtumlande dag för gorillan. Då slog en ap-tjuv till och rövade bort henne.

Stal kvarterets skatt

Johanna von Horn var ensam i butiken på eftermiddagen när en tjej kom inrusande och slog larm. Hon fick vakta böckerna medan Johanna tog upp jakten på kidnapparna.

– Jag sprang ut åt det håll som tjejen sett dem försvinna. På vägen stod folk och pekade och sa ”de sprang ditåt, ditåt”. Då förstod jag att de verkligen hade tagit en skatt, säger Johanna von Horn.

Framme vid Mariatorgets lekplats såg hon en stamkund komma bärandes på sin dotter under ena armen och den stora gorillan under andra armen. Han var riktigt arg och blickade bort mot en klunga med folk vid Sankt Paulsgatan. Där hade en tjej och en kille stoppats med Sally.

– Folk runt omkring stod och skakade på huvudet och sa ”nej, att folk gör så här”. Tjejen som tagit Sally kom fram och skulle tjafsa men efter tag lommade hon iväg. Hon hade druckit några glas och kunde väl inte ana att hon tagit en riktig lokal kändis, som man inte rör!

"Alla engagerade sig"

På vägen tillbaka till butiken fick Sally hejarop från torgets bänknötare.

– Det var helt galet att det var sån uppslutning, att alla engagerade sig och tog det på sånt allvar, säger Johanna von Horn.

Gorillan är namngiven efter huvudkaraktären i Jakob Wegelius böcker "Legenden om
Sally Jones" och "Mördarens apa", historier om en apa som också har ett mycket äventyrligt liv. Men den här dagen överträffade verkligheten dikten, tycker Johanna von Horn.

Trots stölden vill hon inte kedja fast Sally.

– Nej, ibland är folk lite hårdhänta med henne och hon har fått sy nosen men det här var första stöldförsöket. Vi fick förslag om att låna en vajer för att sätta fast henne men hon måste få vara fri, säger Johanna von Horn.

Karta och vandring ska locka dig till Söders bokhandlare